2024. április 20., szombat
SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEFOGLALÓ

Botrányba keveredett a volt magyar miniszterelnök

A gyanú szerint több millió eurós kenőpénzt adhattak a döntéshozóknak, hogy a 4-es metróhoz az Alstom szállíthassa a vagonokat

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés gazdasági bizottságának napirendre kell vennie az Alstom-ügyet, meg kell hallgatni az ügy valamennyi érintettjét, volt BKV-vezetőket, Demszky Gábor volt főpolgármestert és Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnököt is.

A kormánypárti politikus erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel. Kósa Lajos szerint az ügyben az MSZP bűnsegédlete is kézenfekvő. A fideszes politikus felidézte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként azonnal elindította a 4-es metró beruházásának ügyét. A metróberuházás körül rengeteg anomália volt, ezért ki kell vizsgálni, hogy pontosan hova mennyi pénz ment el, és ki használta fel – mondta.

A Magyar Idők keddi számában arról írt, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban. Medgyessy Péter kedden az Indexnek elismerte kapcsolatát az Alstommal, szerinte „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke". Szerdán a Magyar Idők az ügyben eljáró magyar nyomozóktól kapott információkra hivatkozva azt közölte: Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki az 597 ezer euró nagy része. Az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupció gyanúja miatt – emlékeztetett a lap.

Az Indexnek nyilatkozó Medgyessy Péter nem kívánt részletesen reagálni a Magyar Idők cikkére, szerinte abban „nem vádak fogalmazódtak meg, hanem csúsztatások, melyeknek jelentőségük nincsen, ezért azokkal nem foglalkozik. A volt miniszterelnök szerint „a Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre".

KENŐPÉNZT FIZETETT AZ ALSTOM?

Kósa Lajos az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában az ügy kapcsán felidézte: korábban az Állami Számvevőszék is vizsgálta a metrószerződéseket, köztük az Alstommal kötötteket is. Az ÁSZ megállapította, hogy súlyos kár érte a magyar államot – fejtette ki a fideszes politikus, hozzátéve: egy brit vizsgálat is megállapította, hogy az Alstom kenőpénzt fizetett a BKV-nak. Az angol és a magyar ügyészség adatai szerint Medgyessy Péter volt kormányfő cége mintegy 180 millió forintot kapott, amely a legfrissebb hírek szerint részben feleségének bankszámlájára került – mondta Kósa Lajos.

„Magyar miniszterelnök még soha nem került ilyen korrupciós botrányba" – jelentette ki a frakcióvezető. „Most a magyar ügyészségnek is fel kell vennie a kapcsolatot az angol társszervekkel, hiszen a korrupció felderítése közös érdek" – tette hozzá Kósa Lajos.

VÁDRA VÁD A VÁLASZ

A Jobbik az MNB alapítványok ügyét és az Alstom-ügyet egyaránt vizsgálná. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a párt Matolcsy György jegybankelnök, továbbá az Alstom-ügyben érintettek meghallgatását kezdeményezi a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságában. A politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy kezeli a közpénzt, mintha a sajátja lenne, és meg akarta szüntetni az alapítványi gazdálkodás nyilvánosságát. Az Alstom-ügyről szólva kijelentette, hogy semmi nem történt volna, ha Angliában nem kezdtek volna nyomozni.

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felszólította a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy fővárosi kormányzásuk alatt hova tűntek el az Alstom-pénzek, kiknél vannak és adják vissza a budapestieknek. Emlékeztetett: a gyanú szerint mintegy 700 millió forint kenőpénzt adhattak olyan döntéshozóknak, akik elősegíthették azt, hogy a 4-es metróhoz az Alstom francia járműgyártó szállíthassa a vagonokat. Kocsis Máté közölte: a következő közgyűlésre megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az ügy miatt érdemes-e vizsgálóbizottságot felállítani.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a párt tegnapi sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter cégére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, egy magáncég magánemberrel kötött szerződésével kapcsolatban próbálják most az MSZP-t hírbe hozni.

A sajtótájékoztatót egyébként a szocialista párt azért hívta össze, mert – mint mondták – tudni szeretnék, miről tárgyalt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára és Mészáros Lőrinc, aki szerintük a földpályázatok és a földárverések legnagyobb nyertese. Gőgös Zoltán és Beke Károly, az MSZP agrár- és vidékpolitikai tagozatának elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy a nol.hu tudósítása szerint az államtitkár kedden a Széchenyi István téren lévő szálloda bárjában kávézott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel.

A Földművelésügyi Minisztérium a lappal azt közölte, véletlenül futott össze Mészáros Lőrinc és Bitay Márton, aki más ügyben volt ott. Az MSZP politikusai szerint viszont azért találkoztak, hogy „a májusi földárverések előtt titokban megegyezzenek, hogy milyen áron és ki vehet majd földet". Gőgös Zoltán szerint, ha Bitay Márton nem ad magyarázatot, nem szabad elindítani a következő árverési kört.