2024. április 25., csütörtök

A legnagyobb exportvállalatok

Az ország 15 legnagyobb exportvállalata idei első negyedévi kivitelének értéke 981,1 millió eurót tett ki. A listavezető továbbra is a kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles, amely három hónap leforgása alatt 312,4 millió euró kivitelt valósított meg. A sorban a második a piroti Tigar Tyres a 85 millió eurós exporttal, a harmadik helyen pedig a Smederevói Acélművek áll, amely 55,4 millió euró értékében szállított külföldre.

Az említetteket követi a niši székhelyű Philip Morris dohánygyár 51,6 millió euróval, majd a hadi felszereléseket forgalmazó Yugoimport SDPR 44,6 millió euróval. Ugyancsak a legjobbak között sorakozott fel a pancsovai HIP Petrohemija 44,4 millió ertékű kiviteli teljesítménnyel, akárcsak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat is, exportja 41,7 millió euróval mérhető.

A belgrádi Tatra pak a hetedik helyet érdemelte ki a 40 millió eurós kiviteli teljesítménnyel, a račai Jura koorporáció 37,8 millió eurós kivitellel dicsekedhet, a prokupljei Leoni 33,8 millió euró értékben, az elektronikai háztartási felszereléseket és kisszerszámokat gyártó Bosch szerbiai üzeme pedig 28,8 millió euró értékű árut szállított külföldre.