2024. április 25., csütörtök
VÁLLALKOZÓK ÉVE

Meghirdették a harmadik pályázati felhívást

A Szerbiai Fejlesztési Ügynökség (Razvojna agencija Srbije) tegnap meghirdette harmadik pályázati felhívását a vállalkozóknak nyújtott, vissza nem térítendő támogatások odaítélésére. A keret 90 millió dinár. A támogatásokat a szerb kormány által meghirdetett Vállalkozók éve program keretében ítélik oda. Ezúttal azok a termelési, feldolgozóipari vagy keseskedelmi gazdasági társaságok, vállalkozók, klaszterek pályázhatnak, amelyek a nemzetközi kereskedelem felé szeretnének nyitni.

A pályázatokon elnyert összeget a vállalkozók termékeik korszerűbb, a piacon előnyösebb tervezésű csomagolások megterveztetésére, új technológiai folyamatok alkalmazására, a meglévő gyártási vonal és a termékskála bővítésére, az új termékek minőségi ellenőrzésére, a külföldi vásárokon való fellépések költségeire, vagy piackutatási tanulmányok készítésére költhetik.

A nagyobb vállalatok és a klaszterek viszont kizárólag a nemzetközi vásárokon való megjelenés és a piackutatás céljából pályázhatnak.

A szóban forgó kormánytámogatás nem igényelhető hadi- és dohányipari termelésre, kereskedelmi célokra és a mezőgazdasági termelés fejlesztésére. Nem kérvényezhetnek a pénzügyi szektorban dolgozók és az olyan szolgáltatásokat nyújtó cégek, melyek nem nemzetközi viszonylatban tevékenykednek, és nem vonatkozik a szerencsejáték- és sorsjegyirodákra sem.

Az igényelhető egyszeri támogatás 50.000 dinártól 1 millió dinárig terjedhet, ami a beterjesztett projektum értékének a fele.

A klaszterek 100.000 dinártól 2 millió dinárig terjedő összegre pályázhatnak.

A külföldi vásárokon való szerepléshez 600.000 dinártól 1 millió dinárig terjedő támogatás igényelhető, attól függően, hogy a pályázó vállalkozásnak van-e már kiépített exporthálózata.