2024. április 24., szerda

Javulnak az eredmények, de még sok a tennivaló

Aleksandar Vučić: Hamarosan magasabb gazdasági növekedési mérce – Vladimir Vučković: Mielőbb meg kell kezdeni a közszféra észszerűsítését

Várható, hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a következő 10 nap leforgása alatt 1,75 százalékpontra növeli Szerbia gazdaságának idei évre vonatkozó mutatóját – jelentette be tegnap Aleksandar Vučić kormányfő Inđiján a német IGB Automative Company új részlegének alapkőletételén.

– Ha a fejlődés a mostani ütemben halad, a következő években még nagyobb a gazdasági növekedésre számíthatunk, hiszen a szendrői (smederevói) acélművekben is beindul a termelés. Ha továbbra is nőnek a mutatók, akkor más német cégek terjeszkedése is várható – magyarázta a miniszterelnök.

Vučić szerint az ország jó úton halad, és erre Axel Dietmann, Németország szerbiai nagykövete is rámutatott.

– A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank előtt több alkalommal is jelesre vizsgáztunk, de sok még a tennivaló. Hiszem, hogy együttes erővel rendezni fogjuk a helyzetet. Országunk jó úton halad, és német segítséggel gyorsabban célba fog érni – fejtette ki a kormányfő.

Sokkal borúlátóbb előrejelzésekkel rukkolt elő azonban Vladimir Vučković, a pénzügyi tanács tagja. Szerinte az IMF a továbbiakban is követelni fogja Szerbiától az állami adminisztráció csökkentését.

Vučković a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, az állam erre az évre vonatkozóan mintegy 24 ezer ember elbocsátására irányuló számításokat végez.

– Kulcsfontosságú viszont az egészségügy, oktatásügy, a belügy és a katonaság. Még akkor is, ha azt hiszik az emberek, hogy ezekben az ágazatokban is túl sok az alkalmazott. Persze hatalmas a közszféra, viszont a fent említett ágazatokat nagyon behatóan kell elemezni, mert fontos szakterületekről van szó – hangsúlyozta a tanácstag.

Vučković emlékeztetett arra, hogy az IMF-fel kötött hároméves megállapodás értelmében összesen 75 ezer embert kell elbocsátani.

– Ez soknak tűnik, de még két év hátra van. Ez alatt az idő alatt, a gazdaság fellendítése érdekében, 30–35 ezer személynek szűnhet meg a munkaviszonya az államapparátusban. Igaz, ez kényes kérdés a kormány számára, de lépni kell, mert a valutaalap eredményekre vár, és a létszámcsökkentés előfeltétel az IMF számára – figyelmeztetett a tanácstag.

Milenko Dželetović, a Szerbiai Haladó Párt gazdasági tanácsának tagja azonban azt nyilatkozta, hogy az államvezetés minden szükséges lépést meg fog tenni.

– Igaz, nem olyan ütemben zajlik a folyamat, ahogy az IMF eltervezte, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány nem a problémák megoldásán munkálkodik – magyarázta, majd folytatta: – A Szerbiai Villanygazdaság körül a legtöbb a tennivaló, ebben a vállalatban a legtöbb a munkaerő-felesleg, és a fizetések is indokolatlanul magasak. Az ilyen és ehhez hasonló vállalatokban kell elsősorban rendet tenni, hiszen az új kormánynak is kevés ideje lesz erre – magyarázta.

Dželetović rámutatott arra, hogy megvan a politikai akarat a közvállalatok ráncba szedésére, de ennek megvalósításához a legjobb szakemberekre van szükség.