2024. április 25., csütörtök

Továbbra is kevés a szabad hely az óvodákban

Az ősszel az újvidéki önkormányzat illetékesei többször is hangsúlyozták, hogy az új óvodáknak köszönhetően minden gyerek bejut a gyermekintézménybe. Sajnos nem így történt: az idén is sokan maradtak várólistán.

Az ígéretek ellenére az idén is sok gyereknek nem sikerül bejutni az óvodába: az 1532 szabad helyre összesen 5748-an pályáztak (Dávid Csilla felvétele)

Az ígéretek ellenére az idén is sok gyereknek nem sikerül bejutni az óvodába: az 1532 szabad helyre összesen 5748-an pályáztak (Dávid Csilla felvétele)

A 2016/2017 iskolaévre lezárultak a pályázatok, összesen 1532 szabad hely volt az állami óvodákban, de 5748-an pályáztak. Ružica Svorcan, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény szakszolgálatának a dolgozója elmondta, a pontos eredményeket június 13-án hozzák nyilvánosságra.

– Az idén nagyon sok pályázat érkezett, de ez azért történt, mert először azok is ide pályáznak, akik később majd magánóvodába adják a gyereket. Csak akkor tudjuk meg pontosan, hogy hányan járnak majd állami, illetve magánóvodába, amikor feldolgozzuk az összes kérelmet. A végső eredmény nagymértékben függ majd attól, hogy az önkormányzat mekkora összeggel képes támogatni a gyermekintézményeket – mondta Svorcan.

A pályázati űrlapon az áll, hogy a legfiatalabb újvidékiek hat hónapos koruktól az iskolai előkészítőig napközibe járhatnak, három- és ötéves kor között a gyerekek, illetve az öt évnél idősebbek félnapos ellátásban is részesülhetnek..

A gyermekintézmények pályázatai esetében egy gyermek legfeljebb 80 pontot szerezhet, több tényezőtől függően. Azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei munkaviszonyban vannak vagy rendes tanulmányaikat végzik az egyetemen, 40 pont jár, a harmadik gyermek további 30 pontot visz, és plusz 10 pontot jelent, ha a jelentkező gyermek testvére már jár óvodába. A Dnevnik napilap beszámol arról, hogy azok a gyermekek, akiknek a szülei nem dolgoznak vagy csak az egyikük van munkaviszonyban, nulla pontot kapnak. Az előző évekhez hasonlóan az idén is léteznek olyan kategóriák, amelyek prioritást élveznek, ide tartoznak például a családi erőszak áldozatai, a fejlődészavarban szenvedők, egyedülálló szülők gyermekei stb.

Abban az esetben, ha a pályázatban feltüntetett óvodában nincs több hely, a gyermekintézmény más óvodát köteles ajánlani a jelentkezőnek.