2024. április 25., csütörtök

Nagybecskerek visszakapja a kirándulóhelyét

Már az épület teteje is beomlott (Fotó: Kecskés István)

Már az épület teteje is beomlott (Fotó: Kecskés István)

A mai helyzethez képest is borzasztó állapotban van a nagybecskerekiek egykor közkedvelt kirándulóhelye, a Kiserdő (Šumica) Motel. A létesítmény – több ok miatt is – már évek óta sorsára van hagyva. Az ott levő vendéglátóipari létesítmény teljesen tönkrement, a sportpályák is elhanyagolt állapotban vannak.
A pénzhiánynál is nagyobb probléma a terület rendezetlen vagyonjogi állapota. Emiatt pedig még ha akarnák, sem lehetne hozzáfogni a felújításához. Az önkormányzatban most azt ígérik, hogy őszig remélhetőleg az egész terület az önkormányzat tulajdonába kerül, és akkor hozzáfoghatnak a felújításához.
Saša Santovac alpolgármester közölte, hogy Nagybecskerek Város a Köztársasági Vagyonjogi Igazgatósághoz fordult, és remélhetőleg még az év végéig tisztázódik a létesítmény vagyonjogi helyzete, és teljes egészében a város tulajdonába kerül az egész létesítmény. A jelenlegi állapot szerint a kirándulóhelynek a területe részben a városé, részben a Vajdaság Vizei közvállalaté, kisebb része pedig magánszemélyek tulajdonát képezi.

A Motel a sportolni és felüdülni vágyó nagybecskerekiek kedvenc kirándulóhelye (Fotó: Kecskés István)

A Motel a sportolni és felüdülni vágyó nagybecskerekiek kedvenc kirándulóhelye (Fotó: Kecskés István)

Az önkormányzatban bíznak abban, hogy még ez év őszén vagy legalább az év végéig rendeződik ez a kérdés, és hozzáfoghatnak a kirándulóhely felújításához. Vannak már olyan elképzelések, hogy a motelt bérbe adják majd. Mivel egy szép, a városhoz közel eső területről van szó, egyes javaslatok szerint a sportolás mellett akár zenei rendezvények színhelye is lehetne. Bár ez utóbbi elképzelést nyilván nem mindenki támogatja, a város zajától menekülő, kirándulók és sportolók ugyanis inkább csöndre vágynak. De a lényeg az, hogy a város legközelebbi kirándulóhelye visszakapja a régi fényét, és újra azt a célt szolgálja, ami miatt annak idején megépítették.

Évtizedek óta a Motel a sportolni és felüdülni vágyó nagybecskerekiek kedvenc kirándulóhelye. Közvetlenül a város szélén fekvő, tízhektárnyi területen két labdarúgópálya mellett kosárlabda-, röplabda-, tenisz- és futópálya is van, amelyek közelében sátorozási hely is található. A 800 négyzetméteres vendéglátóipari létesítmény 24 szobával rendelkezett, nagy étteremmel, jól felszerelt konyhával. 2003-ban Momčilo Rajić üzletember tulajdonába került, akinek a nevéhez fűződik a nagybecskereki sörgyár sikertelen privatizálása, majd a csődbejuttatása. A kirándulóhelyen nemhogy nem végzett semmilyen felújítást, hanem sorsára hagyta a létesítményt. Ennek következtében mára szinte teljesen tönkretették a vandálok. A kirándulóhely a helybeli Turisztikai Központ irányítása alatt áll, a vendéglátóipari létesítménynek viszont tisztázatlan a tulajdonjogi helyzete.