2024. április 23., kedd

Szexuális zaklatás miatt kerül börtönbe a politikus

Szexuális zaklatásért tizenöt hónapig tartó, letöltendő szabadságvesztést és 250 ezer dollár megfizetését szabta ki szerdán az amerikai bíróság Illinois államban Dennis Hastert volt képviselőházi elnökre.

A 74 éves Hastert még fiatal korában, tanárként, szexuálisan zaklatott fiúgyermekeket, majd politikusként, már a washingtoni törvényhozásban is megkörnyékezett fiatal férfiakat. Bűncselekményeit évtizedeken keresztül sikerült eltitkolnia, s noha sokan tudtak róla, elsimították, mivel befolyásos politikus volt, illetve ő maga is fizetett a hallgatásért. Az egyik áldozata perelte be.

Hastert szerdán a bíróságon ismerte el először nyilvánosan is, hogy "legalább egy esetben" valóban szexuálisan zaklatott egy fiút. "Megszégyenülten állok ma itt" - mondta az ítélethirdetésre tolószékben érkező egykori házelnök a bírónak. Majd bocsánatot kért választóitól, támogatóitól és munkatársaitól. Elismerte azt is, hogy tavaly félrevezette az ügyben vizsgálódó Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). Valamint bűnösnek mondta magát abban is, hogy - megkerülve a törvényt - a bankot nem tájékoztatta egy három és félmillió dolláros átutalás mibenlétéről. A pénzt az egyik volt áldozatának küldte, a hallgatásért cserében. Ám a törvények bizonyos összeghatár felett kötelezően előírják az átutalás okának részletezését, s Hastert ebben félrevezette mind a bankot, mind a nyomozóhatóságot. A nyomozás egyébként éppen emiatt indult meg ellene.

Az ítélet értelmében a 250 ezer dollárt be kell fizetnie a szexuális visszaélések áldozatai számára létrehozott egyik pénzalapba, s a tizenöt hónapig tartó börtönbüntetés letöltése után még két évig felügyelet alatt áll majd. Mindeközben pedig részt kell vennie egy szexuális zaklatókat "megnevelő" programban is.