2024. március 28., csütörtök

A mandátumok több mint felét a haladók nyerték

Aleksandar Vučić Pásztor Istvánt javasolja a Tartományi Képviselőház elnökének

A Tartományi Választási Bizottság tegnap a szavazóhelyekről beérkezett adatok 97,7 százalékos, azaz a vajdasági voksok 97,98 százalékos feldolgozottsága alapján ismertette a rendes tartományi parlamenti választások várható végeredményét.

A közzétett adatok értelmében a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció győzött a választáson 44,5 százalékos támogatottság mellett, ami 63 mandátumot, vagyis többséget jelent a 120 tagú tartományi parlamentben. Messze elmaradva az említett eredménytől, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia listája lett a második, a szavazatok 8,85 százalékával, 12 mandátummal. A Szerb Radikális Pártnak a voksok 7,66 százalékát sikerült megszereznie, ami 10 képviselőhelyet jelent a tartományban. A Demokrata Párt vezette koalíció 7,24 százalékot szerzett, szintén 10 mandátumra elegendő ez az eredmény. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 6,43 százalékkal 9 képviselőhely tulajdonosa, Saša Radulović Elég volt! elnevezésű listája 5,54 százalékkal 7 mandátumot, a Vajdasági Magyar Szövetség 4,87 százalékkal 6 mandátumot, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének Magyar mozgalom elnevezésű listája 1,71 százalékkal 2 képviselőhelyet, a Zöld Párt pedig a szavazatok 1,14 százalékával 1 képviselőhelyet mondhat magáénak.

A Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt szélsőjobboldali koalíciója 3,24 százalékkal, a Szociáldemokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt szövetsége 2,78 százalékkal, a Dinári–Drina–Duna Népi Mozgalom 1,59 százalékkal, a Szerb–Orosz Mozgalom 0,58 százalékkal, a Szabad Szerbiáért – Eskütevők 0,52 százalékkal, a Vajdasági tolerancia listája pedig 0,51 százalékkal a vajdasági képviselőházon kívül maradt.

A tartományi választáson a szavazásra jogosultak 55,41 százaléka vett részt.

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke kijelentette, hogy pártja országos és tartományi szinten is koalícióra lépne a Vajdasági Magyar Szövetséggel, a tartományi házelnöki posztra pedig Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét fogja javasolni, aki az előző ciklusban is ezt a pozíciót töltötte be. Külön a tartományi hatalom megalakításával kapcsolatban közölte, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy más pártokat is behívjanak a tartományi kormányba. Pásztor házelnökké való kinevezését javasolni fogja a Szerb Haladó Párt elnökségi ülésén, s ha pártja vezetősége ennek nem látja semmi akadályát, akkor hivatalosan is meg fog történni a VMSZ elnökének a házelnökké választása – magyarázta Vučić.

PÁSZTOR: NINCSENEK DILEMMÁINK

Pásztor István már egy nappal korábban megerősítette, hogy pártja a döntéshozásban való szerepvállalásban érdekelt köztársasági és tartományi szinten is, s ennek érdekében a napokban már tárgyalásokat fog kezdeményezni a győztes Szerb Haladó Pártnak az elnökével. Telefonon már beszéltek, e beszélgetés meglehetősen rövid volt, de Vučić említett felajánlásával ért véget. Pásztor vállalná a vajdasági parlamenti elnöki posztot – ezt a Pannon RTV-nek nyilatkozta Szabadkán.

– A kampány során mindig egybehangzó kijelentéseket tettünk azzal kapcsolatban, hogy az együttműködés folytatását szeretnénk az SZHP-vel a köztársaság és több helyi önkormányzat szintjén is. Ez vonatkozik a tartományra is. Dilemmáink nincsenek, mert meggyőződésünk, hogy a korábbiakban jó volt közöttünk az együttműködés az állami szinten – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Pásztor.

A tartományi választási eredményt kommentálva Pásztor azt mondta, szerették volna megőrizni a képviselőcsoport korábbi nagyságát, az előző összetételben a VMSZ hét mandátummal rendelkezett. Most minden jel szerint eggyel kevesebben, hatan lesznek a tartományi parlamentben. Ennek ellenére kifejtette, hogy nem lehet elégedetlen az eredménnyel, hiszen a Szerb Haladó Párton és a Szerb Radikálison Párton kívül mindegyik politikai szervezet veszített mandátumokat.

NÉGY ÉVE A DEMOKRATÁK TAROLTAK

A tartományi választásokon négy évvel ezelőtt a Demokrata Párt tarolt hasonlóképpen, mint most a Szerb Haladó Párt. Akkor még vegyes választási rendszerben zajlott a szavazás, ezúttal már a köztársaság szintjén is alkalmazott pártlistás, proporcionális vagy részarányos rendszer volt alkalmazásban. A DP 2012-ben 58 mandátumot szerzett, a Szerb Haladó Párt 23, a Szerbiai Szocialista Párt vezette koalíció, melynek a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja is része volt, 12 mandátumot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 10, a Vajdasági Magyar Szövetség 7, a Szerb Radikális Párt 5, a Szerbiai Demokrata Párt 4, a Liberális Demokrata Párt 1 mandátumot szerzett.