2024. április 16., kedd

Hamisíthatatlan új öt eurós érme

A pénzzel legkorábban az év második felében fizethetünk

Néhány hónapon belül forgalomba kerül a legújabb, 5 eurós érme. Nem csupán érdekes megjelenése miatt figyelemre méltó, hiszen lehetetlen hamisítani.

A Német Központi Bank olyan 5 eurós érmét hoz forgalomba, amelybe egy különleges műanyag polimer karikát helyeztek. A pénzzel legkorábban az év második felében fizethetünk.

Az új érme A Föld-bolygó nevet kapta. Ugyanis annak egyik oldalán a Föld és az univerzum található, amit már az előbb említett műanyag karika szeparál el a pénzérme külső körívétől. Az új tartozék rikító kék színt kapott, és ez futurisztikus külsőt kölcsönös az érmének.

Természetesen nem hétköznapi műanyag kerül a pénzbe. Több német mérnök dolgozott azon, hogy megalkossa azt a polimert, amelyet nyugodtan építhetnek pénzérmékbe. Az anyag ellenáll hidegnek, melegnek, víznek, oxidációnak és a legtöbb kémiai behatásnak is.

A furcsa szerkezet amellett, hogy szemet gyönyörködtető, egy teljesen új ajtót is megnyitott a pénzhamisítók elleni harcban, hisz ezt a polimert kizárólag laboratóriumi körülmények között lehet előállítani. Hétköznapi eszközökkel, sufni-laborokban lehetetlen. Szakértők szerint is mérföldkőnek számít ez a technológia.

Az érme sajnos nem lesz tömegtermék. Speciális gyűjtői darabnak szánják. Ennek ellenére az értéke 5 euró lesz, így fizetni bármikor lehet majd vele.