2024. április 18., csütörtök

Szöknek a feketéző kőművesek

A munkaügyi felügyelőség április második felében végzett, szúrópróbaszerű ellenőrzései során a 2031 igazoltatott személy közül 309 alkalmazottat derített fel, akik bejelentett munkaviszonyt igazoló papírok és biztosítás nélkül dolgoztak az építkezőhelyeken. Az igazoltatások során azonban csaknem 150 munkás megszökött a helyszínekről – olvasható a munkaügyi minisztérium közleményében.

Az ellenőrök a munkaadókat is ellenőrizték, összesen 435-öt, ezekből különös odafigyeléssel a kopaoniki, a zlatibori építkezéseket, valamint a Belgrádban, az Újvidéken és a 10-es és 11-es korridoron dolgozó építésügyi cégeket is.

A fővárosban, Valjevón és Sokobanján öt bejegyzetlen céget találtak, ezekben természetesen az alkalmazottak is papírok nélkül dolgoztak.
Az inspekció az ellenőrzés után 89 szabálysértési eljárás kezdeményezését kérvényezte a munkaköri és munkavédelmi előírások megszegése miatt, valamint további 47 feljelentést tett a feketén dolgozó munkások ellen.
Az ellenőrök ezenkívül 85 végzést hoztak a munkavédelmi rendellenességeket illetően, 21-et a különböző munkálatok berekesztésére és a munkavédelmi eljárások be nem tartása miatt.