2024. április 19., péntek

Nem tágítanak a gádori gazdák

Remélik, hogy igazságos döntést hoznak

Továbbra sem tágítanak a Zombor környéki gazdák attól a háromszáz hektárnyi állami földterülettől, amelyet mások előzőleg törvénytelenül sajátítottak el tőlük – tette közzé a Beta hírügynökség.

– Már bejelentettük, meg fogjuk munkálni a földeket, a kormány végzése alapján. A rendőrök előzetes bejelentései ellenére is kimegyünk a határba, ez jogunkban áll – nyilatkozta Vladimir Skrobonja gazda.

Mint ismeretes, a szóban forgó 300 hektárra még mindig rendőrök vigyáznak, lévén hogy az idevágó bírósági végzés még várat magára, amely végleg meghatározná, hogy kinek van joga a Zombor környéki állami földek megművelésére.

– Reméljük, hogy igazságos döntés születik – fejezte ki reményét a gazda.

Az érintett termelők előzőleg tüntetésképp egy hónapig a földeken aludtak, amelyeket a kizsákmányolóktól védtek. Emiatt többet is letartóztatott közülük a rendőrség, és meg is büntette a közrend megsértése miatt.
A fellebbezési bíróság megsemmisítette ezeket a végzéseket, és újból napirendre helyezte az ügyet, a szabálysértési bíróság pedig újra megbüntette a gazdákat. A termelők egy új ítélet meghozatalát kérvényezték.
A szerb kormány március 11-én meghozott egy előírást, ebben az önkormányzatoknak ajánlatot tesz a földek szétosztására, vagyis, hogy az érintett gazdák május 1-jéig bejelenthetik, mekkora területet kívánnak bérbe venni az államtól.