2024. április 19., péntek

Egyetemisták oktattak egyetemistákat

Az elsősegélynyújtást mindenkinek ismernie kell, bárkivel megtörténhet, hogy rosszul lesz. Fontos, hogy az utcán, a munkán vagy például a konyhában is segíthessünk a bajba jutott emberen.

A konyhai munka során könnyen megsérülhetünk, ezekről a veszélyekről és az elsősegélynyújtás fontosságáról tartottak előadást az Újvidéki Egyetemen (Dávid Csilla illusztrációja)

A konyhai munka során könnyen megsérülhetünk, ezekről a veszélyekről és az elsősegélynyújtás fontosságáról tartottak előadást az Újvidéki Egyetemen (Dávid Csilla illusztrációja)

Ennek okán az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karán működő, a Gastro nevet viselő egyetemista gasztronómiai asszociáció a múlt héten ismeretterjesztő előadást szervezett, amelynek az elsősegélynyújtás volt a témája. Az előadásokat Dejana Savić, Danica Traljić és Ivana Badnjar, az Orvosi Kar végzős hallgatói tartották.

Az előadásokat elsősorban a gasztronómiát tanulók hallgatták, de mások is részt vehettek rajta, hiszen hasznos információkhoz juthattak az égési sebek, a légúti sérülések vagy a vérzés kezelésével kapcsolatban.

– Azért szerveztük meg ezt az előadást, mert a konyhában könnyen megsérülhetünk, és ha megtörténik a baj, nem tudunk mit tenni, mert elsősegélynyújtást az egyetemen nem tanulunk. Az volt az ötlet, hogy olyan vészhelyzeteket mutassunk be, amelyek gyakran előfordulhatnak, amikor a konyhában dolgozunk. Ha megtanulunk reagálni ezekre a helyzetekre, akkor nemcsak magunkon, hanem másokon is segíthetünk. Az előadás nagyon jó volt, sok új dolgot tanultunk – mondta Nikola Vešković, a Gastro elnöke. Az előadásokon elhangzottak legnagyobb részét újdonságként élték meg a hallgatók, a jelenlévő egyetemisták zöme az elsősegélynyújtás alapjaival sem volt tisztában. Vešković szerint azért tudunk keveset ebben a témában, mert az emberek nagy többsége nem érti meg, mennyire fontos, ha hirtelen életet menthetnek.

Dejana Savić orvostanhallgató a Dnevnik napilapnak elmondta, az elsősegélynyújtás egy sor életmentő műveletet foglal magába, s ezeket addig kell alkalmazni, amíg meg nem érkeznek a helyszínre a mentők. A konyhai munka során előállt vészhelyzetek leggyakrabban égési sérüléseket jelentenek. Légúti sérülés főleg olyankor történik, amikor nagyobb mennyiségű füstöt lélegzünk be, vagy ha forró, mérgező gőzök kerülnek a légútba. A konyhában történt balesetek között említették a vérzést is, ami szintén gyakori velejárója a konyhai munkának.