2024. március 29., péntek

Az ellenzék új alkotmányt és új köztársaságot akar

Új alkotmányt, új köztársaságot akarunk – jelentette ki hétfőn Budapesten, a Magyar Köztársaság Kövénél tartott sajtótájékoztatón Hiller István, az MSZP alelnöke, aki szerint az alaptörvény „a Fidesz alkotmánya".

„Ez az alaptörvény az illiberális állam jogi alapvetése, egy olyan alapvetés, amelyik nem a demokráciát tartja szem előtt, hanem a miniszterelnök által kijelölt keretet, az illiberális államot" – fogalmazott a politikus. Hozzátette, a jogszabály megbontotta a választásokon többséget szerzettek felelősségére és az ellenzék természetes felelősségére alapuló egyensúlyt, helyette kizárólagosságot hozott.

Hiller közölte, az MSZP olyan alkotmányt akar, „ami valóban a nép alkotmánya, nem egyszerűen a többséget megszerző politikai elité", ez azonban nem jelenti a korábban hatályban volt dokumentum visszaállítását. Mint mondta, a negyedik magyar köztársaság megteremtésére van szükség, és átmeneti állapotnak tekintik azt az időszakot, amikor alkotmány helyett alaptörvénye van Magyarországnak, és „demokratikus berendezkedés helyett a kormányzó többsége uralma zajlik".

A Párbeszéd Magyarországért szerint szintén új köztársaságra és új alkotmányra van szükség.

A párt az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulójával kapcsolatban az MTI-vel hétfőn azt közölte, az alaptörvény „az orbánizmus esszenciája – egy illegitim papírkupac", amit  a Fidesz „öt éve erőszakolt rá a Magyar Köztársaság állampolgáraira", ezért „ünnepelni nincs mit, szégyenkezni annál inkább".

A Magyar Liberális Párt szintén elfogadhatatlan egypárti diktátumnak tartja az öt éve született alaptörvényt, amely Fodor Gábor pártelnök szerint szembemegy a jogállamisággal, és lényegében felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Az Együtt jogfosztónak és megosztónak, a „hideg polgárháború alkotmányának" nevezte az alaptörvényt, amelyen szerintük nincs semmi ünneplendő.

A DK demonstrációja az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a Sándor-palota előtt (Fotó: MTI)

A DK demonstrációja az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a Sándor-palota előtt (Fotó: MTI)

A Demokratikus Koalíció (DK) kormányellenes tüntetést szervezett a budai várban az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján, amelyen felszólalt Gyurcsány Ferenc pártelnök.

A DK elnöke szerint a Magyar Köztársaság halott, „megbecstelenítettek, feldúlták, tönkretették és végül megölték". „A parlamentben a kormánypárti többség ünnepelt, ők viszont nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttek, gyászolják a magyar köztársaságot, amelyik élt 22 évet" – mondta Gyurcsány.

A politikus kijelentette, azzal vádolják a kormánypárti többséget, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, hogy elhazudták a rendszerváltozás kori közös vágyakat és reményeket. „A most hatalmon lévők soha egy percig nem gondolták, hogy ez az ország valamennyiünk otthona lehet, hogy a haza nemcsak az övék, hanem mindenkié" – jelentette ki.

„Orbán Viktor miniszterelnök, aki ellenzékben azt mondta, hogy a nemzet a test, a köztársaság a ruha, úgy vetette le magáról és vetette sutba a köztársaság ruháját, mint ahogy nagyszüleink csizmás lábukról sutba vetették a kapcát" – állította Gyurcsány Ferenc.