2024. április 23., kedd

Pásztor István vállalná a vajdasági parlamenti elnöki posztot

Vállalná a vajdasági parlamenti elnöki posztot Pásztor István. Ezt a VMSZ elnöke nyilatkozta a Pannon RTV-nek Szabadkán.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István(Fotó: Ótos András)

– Amennyiben egy partneri kapcsolat megfelelően működik országos és önkormányzati szinten a Szerb Haladó Párttal, az várhatóan hasonlóan jó lesz vajdasági szinten is – jelentette ki Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette, a vajdasági magyar közösség érdeke, hogy Szerbia és Magyarország között jó kapcsolat legyen, ebben pedig fontos szerepe van a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Ezért fontos a VMSZ kormányzati szerepvállalása és a megfelelő kapcsolat folytatása a Szerb Haladó Párttal.

Aleksandar Vučić, a vasárnapi szerbiai választásokat fölényesen nyerő haladók elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy Pásztor Istvánt javasolja majd a tartományi parlament elnöki tisztségére. 

– Ez a kijelentés előtt volt egy nagyon rövid telefonbeszélgetésünk tegnap délután folyamán, amikor megkérdezte tőlem, hogy ő ezt amennyiben javasolná, akkor én ezt vállalnám-e. Ez egy viszonylag rövid kérdés volt, a válasz is rövid volt, igennel válaszoltam rá. Ezt elsősorban nem személyes kérdésként élem meg, hanem azt gondolom, hogy azon túlmenően – az sem mellékes – az érdekérvényesítés szempontjából és a közösség védelme szempontjából is fontosnak tartom, hogy a legitim parlamenti képviselettel bíró Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egy látható állami pozícióban legyen. Ez az első lépés abban a koalíciós együttműködésben, amely a most induló ciklust kell, hogy jellemezze, tartományi, köztársasági és önkormányzati szinteken – nyilatkozta a VMSZ elnöke.