2024. április 24., szerda

„A politika nem puszta matematika”

A szerbiai parlamenti választások eredményeit elemezte Budapesten a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében megtartott értekezleten a Magyarság Házában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár.

Pásztor István és Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

Pásztor István és Potápi Árpád János (Ótos András felvétele)

Mint ismeretes, a Szerb Haladó Párt fölényes győzelmet aratott, és ötven százalékhoz közeli eredményt valósított meg a választásokon mind köztársasági, mind tartományi szinten. A Vajdasági Magyar Szövetségnek az előzetes eredmények alapján a köztársaságban négy, a tartományban pedig hat vagy hét mandátuma lesz. Bevezetőjében Kántor Zoltán, a kutatóintézet igazgatója a szerbiai választások részleteiről, a politikai színtérről beszélt, és ismertette a VMSZ korábbi választási eredményeit.

A kampányban a vajdasági magyar párt számot vetett a korábbi eredményekkel, tisztségviselői elmondták, mit tettek annak érdekében, hogy a vajdasági magyarságot szülőföldjén tartsák – kezdte értékelését Potápi Árpád János. Megismételte, hogy a magyar kormány stratégiai partnere a Vajdaságban a VMSZ, melynek – megítélése szerint – sikerült az embereket mozgósítania, kihasználnia a lehetőségeket a kommunikációra a polgárokkal. Potápi emlékeztetett a történelmi megbékélésre Szerbia és Magyarország között, melynek elérésében az elmúlt időszakban nagy szerepe volt Pásztor Istvánnak és a VMSZ-nek, mondta.

Ennek a megbékélésnek olyan eredményei születtek, amilyenre néhány évvel ezelőtt nem is gondoltuk volna. Történelmi léptékkel fejlődtek a két ország kapcsolatai – hangsúlyozta a magyar államtitkár.

Kitért a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program kidolgozására, amihez a magyar kormány ötvenmilliárd forintos támogatást hagyott jóvá. Úttörő szerepe van a vajdasági közösségnek, a többi határon túli magyar közösség róluk mintázza terveit, elképzeléseit – értékelte. Amit egy pártnak meg kell tennie a választások előtt, azt a VMSZ meg is tette, fűzte hozzá.

Borúlátásra nincs ok az eredmények fényében, a VMSZ meg tudja őrizni pozícióit, a VMSZ-szel és a közösséggel a mindenkori szerb hatalmi pártoknak számolniuk kell. Meg kell a várni a végleges eredményeket, mielőtt a koalíciókról esne szó – fejtette ki Potápi Árpád János.

„LEZÁRULT A PUCCSKÍSÉRLET”

Pásztor István elmondása szerint korábban nemigen volt választások után példa arra, hogy úgy feküdtünk le, keltünk fel, és vártuk be másnap a delet, hogy nem tudtuk, milyen az eredmény – ezúttal ez a helyzet állt elő. Mint aláhúzta, biztosan kijelenthető: a vajdasági magyar közösségnek mind a három szinten lesz továbbra is legitim magyar politikai érdekképviselete a VMSZ színeiben. Ezzel egyidejűleg az is elmondható, hogy amit célként tűztünk ki, megvalósítottuk – tette hozzá.

Ma 15 ezerrel kevesebben vagyunk, mint két éve. Ezek az emberek nem számolták fel ugyan végérvényesen a vajdasági létüket, de máshol dolgoznak jelenleg, időről időre járnak haza, legtöbbjük nem jött haza a választások miatt. Ez egy megkerülhetetlen körülmény, amivel szembesültünk a vasárnapi szavazás során – jelentette ki Pásztor. – Gyakorlatilag tegnap fejeződött be az a puccskísérlet, amely az elmúlt hónapokat, sőt éveket jellemezte a VMSZ ellen. Lehulltak a leplek, világossá vált, hogy ki kicsoda. Azok, akik puccsot akartak, felszólították a szavazóikat, hogy bárkit támogassanak, csak ne a magyar pártot. Szerbekkel, horvátokkal hoztak létre Híd-típusú koalíciót. Köztársasági szinten nem tudtak indulni, mert ipari méretű okirat-hamisításba keveredtek, amilyenre a Kárpát-medencében az elmúlt 25 évben nem volt példa – magyarázta a pártelnök.

A Magyarság Házában megtartott választáselemző (Ótos András felvétele)

A Magyarság Házában megtartott választáselemző (Ótos András felvétele)

AZ ELSŐ KOALÍCIÓS EGYEZTETÉSEK A NAPOKBAN VÁRHATÓK

Országos szinten a VMSZ-nek négy képviselője lesz a jelen állás szerint. Négy lista alulról vagy felülről súrolta az ötszázalékos küszöböt, ezért nem lehetett az utolsó pillanatig tudni sokat. Hét lista jutott be a parlamentbe végül, köztük két Európa-ellenes nacionalista szervezet is. Több mint harminc mandátummal fognak rendelkezni összesen. Két bosnyák, egy albán, egy szlovák kisebbségi lista is bekerült a képviselőházba – ismertette a legfrissebb eredményeket Pásztor.

Érdekünk a parlamenti többség része lenni, részt venni a folyamatokban, befolyásolni a döntéseket az uniós csatlakozás, a szerb társadalom reformja, az egészségügy, a szociális politika, a kisebbségügy, az infrastruktúra kérdéseiben. Matematikailag a Szerb Haladó Pártnak erre az együttműködésre nincs szüksége, ahogyan más pártéra sem, a politika viszont nem csupán matematika. Meggyőződésem, hogy a vajdasági magyar közösségnek érdeke ez az együttműködés. A következő napokban lezajlanak az első beszélgetések ezzel kapcsolatban – ismertette Pásztor.

A VMSZ ezúttal is számít államtitkári helyekre a kormányban, de korainak tartotta az ezzel kapcsolatos jóslatokat, mert minderről a leendő tárgyalásokon lesz szó a Szerb Haladó Párttal.

„NEM LEHETÜNK ELLENZÉKBEN NÉGY ÉVIG”

A tartomány szintjén a bizonyosság kisebb, mint az országos szinten. A haladóknak itt sem kell senkinek a segítsége a kormányalakításhoz, de Pásztor elmondása szerint „csomagban kezelik majd a megállapodásokat”, ugyanazt a formulát fogják alkalmazni a tartomány szintjén, mint a köztársaság szintjén. Aktualizálni kell a korábbi koalíciós szerződést, tovább kell gondolni azt, közölte.

Más mozgásteret nem látok. Ha ellenzékben marad a magyar közösség, peremre szorul. Aki ezt a politikát szorgalmazza, az a peremre sodródást szorgalmazza. Ilyen kis közösség nem bír ki ellenzékben négy évet. A politikai pragmatizmus és érdek azt diktálja, hogy a finnyásságon néha túl kell lépni, mert ez az érdekérvényesítés egyetlen útja – hangsúlyozta.

A vajdasági magyar közösség 26 önkormányzatban érdekelt. Az adatok feldolgozása még lassabban halad. Pár információt már közölni tudott.

Szabadkán a haladók nyertek, mi vagyunk a másodikok, ketten meg tudjuk alakítani a többséget. A VMSZ listái győztek Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán, másodikok lettek Kishegyesen és Törökkanizsán. Újvidéken és bánáti önkormányzatokban is lesz képviselő a magyarság számarányának megfelelően – mondta el.

„NEM VEGYES, HANEM MAGYAR”

Lapunknak nyilatkozva Pásztor azt mondta, összességében elégedett a VMSZ választási eredményével, s két oka van ennek az elégedettségnek. Egyrészt mindent megtettek, amit meg lehetett tenni a siker érdekében, másrészt a vajdasági magyar emberek szerinte bizonyították, hogy a VMSZ-t tartják továbbra is legitim politikai érdekérvényesítőnek.

Arra készülünk, hogy kevesebb megszerzett mandátummal többet dolgozva többet megtegyünk a magyarságért, eleget tegyünk az elvárásoknak. Meg akarjuk szolgálni a bizalmat, amit kaptunk.

Arra a kérdésre, hogy miben módosít a VMSZ tartományi politizálásán annak ténye, hogy ellenlábasa, a Magyar Mozgalom által támogatott VMDK–HDK listája valószínűleg bejuttatott két képviselőt, Korhecz Tamást és Csonka Áront a vajdasági képviselőházba, Pásztor közölte, nem lát semmi újat abban, hogy „erről a vegyes listáról bekerülnek ketten, ha ez marad az eredmény”.

Más pártoknak is voltak az előző években magyar parlamenti képviselői a tartományban. Ugyanaz volt rájuk is jellemző, mint erre a két úrra – ha ők kerülnek végül be. Az különböztette meg őket tőlünk, hogy mi egy magyar párt vagyunk. Nem vegyes, hanem magyar – szögezte le nyilatkozatában Pásztor István.