2024. április 19., péntek

Szavazási eredmények Zomborban

A nem végleges választási eredmények szerint Zombornak két képviselője lesz a köztársasági parlamentben, mindkettő a Szerb Haladó Párt listáján jutott be. Žika Gojkovićnak, aki egyébként a Szerb Megújhodási Mozgalom tagja, ez lesz a harmadik mandátuma, dr. Vlado Babićnak pedig a második.

A zombori szavazók szinte egybevágóan voksoltak a köztársasági és a tartományi választásokon, a pártok szinte azonos számú szavazatot kaptak. Annyi már a rendelkezésre álló adatok szerint biztos, hogy a tartományi képviselőházba bejutott haladó képviselők közt három zombori is lesz: Zlata Đerić, Radomir Kuzmanović és Nada Mandić. A tartományi kormány megalakulása után képviselő lehet még Saša Velebit is, aki 79. a győztes listán. Kétségtelen, hogy a doroszlói Pelt Ilona a VMSZ színeiben újra tartományi képviselő lesz.

A zombori helyhatósági választásokon a Szerb Haladó Párt a szavazatok 41,39 százalékát szerezte meg, és új tagként jelenik meg a városi önkormányzatban a Dosta je bilo (Elég volt) Mozgalom. A Saša Radulović vezette mozgalomra 2170-en szavaztak, ezzel 3 mandátumot szerzett. A haladók 30 helyet kapnak a 61 tagú városi képviselő-testületben. A haladók után a második legerősebb képviselőcsoport a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia koalíciója lesz 6 mandátummal (3425 szavazattal). A Szerb Radikális Párt 5 képviselői helyet nyert (2910 vokssal). Négy-négy mandátum jutott a Szerb Megújhodási Mozgalomnak (2511), a Sombor za sve – Dušan Jović listának (2333), illetve a Demokrata Párt körüli koalíciónak (2733).

Három kisebbségi lista is mandátumot szerzett. A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István listára 1851 voksot adtak le a választópolgárok, amivel három képviselőt juttattak be a vkt-be. A Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – VMDK listájáról 1 képviselő került be a testületbe (629), és egy mandátumot kapott a Szerb–Orosz Mozgalom (603).

A Vajdasági Szociáldemokrata Párt kimaradt a vkt-ből, és nem jutott be a Zombori Hazafias Blokk elnevezésű koalíció, a Naša sela, Naš grad – Nebojša Berić, az Istina – Zlata Đerić – Nova Srbija, se a Republikánus Párt listájáról senki.

A választójoggal bírók közül 42 566 polgár járult az urnák elé, a részvételi arány 55,47 százalékos. Az urnákban 997 érvénytelen szavazólapot találtak. A választási küszöb átlépéséhez 2128 voksra volt szükség.