2024. április 18., csütörtök

XXXI. Szólj, síp, szólj!

Az elmúlt évekhez viszonyítva az idén rekordszámú résztvevője volt az Újvidéki Rádió által 31 évvel ezelőtt útjára indított népzenei vetélkedőnek: szombaton mintegy 500 gyermek lépett fel 23 vajdasági településről.

Mintegy 500 gyermek lépett fel 23 vajdasági településről (Dávid Csilla felvétele)

Mintegy 500 gyermek lépett fel 23 vajdasági településről (Dávid Csilla felvétele)

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió szervezésében megtartott vetélkedőn csaknem ötszáz, népviseletbe öltözött éneklő és zenélő óvodás és általános iskolás lépett fel két helyszínen: az M Stúdióban és az 1-es számú zenei stúdióban. A szaktekintélynek számító zsűri 93 műsorszámot hallgatott végig négy kategóriában: 40 énekszólista és -kettős, 28 énekcsoport, 10 hangszerszólista és -kettős, illetve 15 kisegyüttes mutatkozott be. A hangszereseket Borsi Ferenc, Fábri Géza és Hézső Zsolt, az énekeseket Rontó Márta és Szabó Kocsis Zsuzsanna méltatta.

Vajdaság számos településéről – Adáról, Óbecséről, Bácskertesről, Szenttamásról, Muzslyáról, Kishegyesről, Topolyáról, Péterrévéről, Csókáról, Bácsgyulafalváról, Magyarkanizsáról, Zentáról, Temerinből, Pirosról, Újvidékről, Kúláról, Bogarasról, Törökbecséről, Palicsról, Szabadkáról, Kispiacról, Gunarasról és Moholról – érkeztek a fellépők, valamint egy kislány Szegedről.

A 93 bemutatott műsorszám közül 70 díjat kapott, egészen pontosan 20 bronz, 25 ezüst, 18 arany és 7 kiemelt arany oklevelet ítélt oda a zsűri. Ez utóbbiban a szenttamási Kiss Sebestyén, az adai Bodros tamburazenekar, a csókai Füzike leánykar, az adai Pántlika leánykórus, a bácskertesi Kis Krajcárka, a péterrévei Varga Viktória és Szabó Anett énekkettős, valamint az óbecsei Fenyvesi Zénó és Lengyel László duettje részesült.

Az idén először a zsűri tanári díjat is kiosztott, amelyet Cseszák Balázs, Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Zsombor érdemelt ki munkájáért.

A vetélkedőről és a gálaműsorról a galériánkban láthatnak képösszeállítást.