2024. április 26., péntek

A haladók győztek Vajdaságban is

A tartományi választásokról részeredmények és becslések láttak napvilágot az éjjelig – Több kisebb-nagyobb incidenst jegyeztek fel

A tartományi parlamenti választásokon a szavazásra jogosult polgárok 55,41 százaléka élt ezzel a jogával a szavazóhelyek bezárásáig, 20 óráig.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az észak-bácskai körzetben 52,05, az észak-bánátiban 55,82, a dél-bánátiban 55,18, a nyugat-bácskaiban 56,45, a dél-bácskaiban 55,43, a szerémségiben 58,28 százalékos volt a részvétel. Lapzártáig nem futottak be a közép-bánáti körzet pontos részvételi adatai. A legalacsonyabb részvétel községekre lebontva Topolyán volt a Tartományi Választási Bizottság sajtótájékoztatóján elhangzott információk alapján. Újvidéken a szavazóhelyek többsége nyolc óra után is nyitva tartott, mert tumultus alakult ki, sokan nem tudták lebonyolítani a voksolást a megadott időn belül. Számukra lehetővé tették, hogy éljenek szavazati jogukkal.

TARTOMÁNYI BECSLÉSEK

A Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) becslései alapján a tartományban a Szerb Haladó Párt győzött a szavazatok 39 százalékával, a Vajdasági Magyar Szövetség 13,4 százalékon, a Szerbiai Szocialista Párt 8,6 százalékon, a Demokrata Párt 8 százalékon végzett. A Szerb Radikális Párt 6 százalékos, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 6,2 százalékos, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége 3 százalékos, a Szociáldemokrata Párt 2,6 százalékos, az Elég volt 4 százalékos, a Szerbiai Demokrata Párt pedig 2,7 százalékos eredményt valósított meg.

Lapzártáig a pártok közül egyedül a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közölt saját részeredményeket a tartományi parlamenti választásokkal kapcsolatban. A liga adatai 159 szavazóhelyet ölelnek fel, Vajdaság területén 1700 szavazóhelyen folyt tegnap a voksolás. Az alacsony feldolgozottsággal született becslések szerint a Szerb Haladó Párt szerezte meg tartományi szinten is a legtöbb szavazatot, összesen 41 százalékot. Messze elmaradva a vezető párttól a Szerbiai Szocialista Párt és Egységes Szerbia koalíciója 8,68 százalékos, a Demokrata Párt 8 százalékos, a Vajdasági Magyar Szövetség 7,29 százalékos támogatottságot szerzett. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga a voksok 6,92 százalékát, a Szerb Radikális Párt pedig 6,89 százalékát tudta begyűjteni a liga adatai szerint. Közölték, hogy az adatok azt mutatják, több párt nem lépte át a tartományban az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

INCIDENSEKBŐL SEM VOLT HIÁNY

Számos kisebb-nagyobb szabálytalanságról, incidensről érkezett bejelentés Vajdaság területéről. A médiának nyilatkozva Željko Stanetić, a Vajdasági Polgári Központ igazgatója úgy fogalmazott, hogy a további részletekre való fényderítés nélkül egyelőre nagyon nehéz lenne megítélni, hogy ezek a visszásságok mennyiben befolyásolták magának a választásnak a folyamatát. Mindenesetre megítélése szerint eleve komoly gondokra utal annak a ténye, hogy számos bejelentés van incidensekről és visszaélésekről. A Beta hírügynökségnek elmondta, hogy kollégái számos szavazóhelyen jelen voltak, s a légkör meglehetősen feszültnek bizonyult. Rumán, Pancsován, Zomborban, Mozsoron voltak nagyobb problémák. Egyes esetekben a rendőrségnek is reagálnia kellett.

Az egyik leglátványosabb incidens Ledinciben történt, ahol a szavazás napján elakadt a forgalom. A Vajdasági Rádió és Televízió nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy az incidenst egy újvidéki pártvezető megjelenése váltotta ki, akit 10 gépkocsi kísért. A közszolgálati médium közlése szerint a szóban forgó párt egyik aktivistáját rendőrségi jelvényekkel rendelkező személyek elvezették, majd ezután keletkezett a felfordulás. A rendőrségi beavatkozás után a forgalom menete helyreállt.

A Köztársasági Választási Bizottság közölte, hogy Ókéren (Zmajevo) az urnaőrök megfigyelték, ahogyan egy választópolgár egy előre kitöltött szavazólapot igyekezett bedobni a szavazóládába.

Raša Nedeljkov, egy, választásokat figyelő civil szervezet vezetője vasárnap délután kijelentette, hogy a választással kapcsolatos szabálytalanságok továbbra is Vajdaságban és Kelet-Szerbiában fordulnak elő leggyakrabban. Nedeljkov példaként felhozta, hogy Nagybecskereken egy személy ellen feljelentést tettek szavazatvásárlás gyanúja miatt, az illetőt a helyi rendőrségen kihallgatták.

A Vajdasági Rádió és Televízió értesülése szerint Pancsován egyes politikai pártok panaszt emelnek, mivel a dél-bánáti városban néhány szavazóhelyen személyi igazolvány nélkül szavaztak a polgárok.

Szintén a vajdasági közszolgálati médium jelentése szerint Mozsoron két párt aktivistája összeverekedett. A szavazást nem szakították meg a dél-bácskai faluban, viszont a rendőrség beavatkozott.