2024. április 18., csütörtök

Ponovo zaživela zapadnobalkanska migracijska ruta

Iz Turske u Grčku dnevno čamcima stiže oko 150 osoba. Sve više izbeglica stiže do Horgoša

Opet se povećava broj migranata koji stižu u Evropu. Nakon kratke pauze, opet dnevno oko 150 osoba sa čamcima pokušava stići iz Turske u Grčku. Tokom proteklog meseca skoro pa ni jedan migrant nije stigao u Grčku, ali tokom protekla tri dana izbeglice su ponovo krenule iz Turske – javlja Međunarodna organizacija za migrante (IOM). Portparol IOM-a, Joel Millman, je na svojoj konferenciji za štampu u petak izjavio da prema njegovom mišljenju to može da znači da je stara migraciona ruta ponovo zaživela. Millman ovu pojavu objašnjava poboljšanjem vremenskih uslova i sve većom kreativnošću krijumčara ljudi. Prema podacima IOM-a, od početka godine je preko Sredozemnog mora u Evropu stiglo ukupno 180.245 migranata: 154.227 njih je stiglo na kopno u Grčkoj, a 26.018 u Italiji. Od migranata koji su krenuli čamcima ove godine je život izgubilo njih 1.232.

Migránsok Šidnél (Ótos András felvétele)

Izbeglice kod Šida (Foto: Andraš Otoš)

Od migranata koji su stigli u Grčku, nekolicina je stigla i u Srbiju, a to su za naš list potvrdili i iz begradske kancelarije UNHCR-a. Zvanično se na teritoriji Srbije nalazi 950 migranata. Izbeglice se nalaze u prihvatnim centrima u Preševu, Adaševcima i Šidu, gde ih saradnici UNHCR-a opskrbljuju. Visoki komesarijat za izbeglice ima podatke i o određenom broju migranata koji se nalaze na mađarskoj granici. Saradnici UNHCR-a su rekli da jedan deo ovih izbeglica preko tranzitnog centra uspeva i da uđe u Mađarsku. Dodaju da se broj migranata nije povećao samo na mađarskoj granici, već se sve više njih pojavljuje i u beogradskim parkovima, i to ovih dana. Naglašavaju da se ove izbeglice redovno posećuju od strane saradnika Visokog komesarijata i da im se pruža odgovarajuća pomoć. Saradnici UNHCR-a se nadaju da se neće očekivati veći talas izbeglica, pošto je mađarska granica zatvorena od septembra, tako da je zapadnobalkanska migrantska ruta praktično sasečena. Ali saradnik Visokog komesarijata za izbeglice UN-a je naglasio da ne raspolažu sa kristalnom kuglom koja bi im pokazala šta će se ove godine desiti po pitanju migranata.

Predsednik mesne zajednice Horgoš, Ištvan Bačkulin, kaže da izbeglice ponovo u ogromnom broju stižu na mađarsko-srpsku granicu, to jest, na mađarski prijemni punkt. Dodaje da ako ponovo budu stizali ovim tempom, opet mogu da budu u opasnosti voćnjaci uz granicu. Prema njegovim rečima, dnevno na granicu stiže između 50 i 150 osoba, ali mađarski policajci dnevno propuštaju samo 30 osoba. Bačkulin je naglasio da za izbeglicama ostaje mnogo otpada i izmeta, dok u Horgošu nije bilo problema, pošto odmah nastavljaju putem granice. Izbeglice stižu autobusom, taksijem, pa i pešice. Prema njegovim rečima, izbeglice spavaju pod vedrim nebom, a pošto je među njima mnogo dece i žena, noću, kada se živa spušta i do minusa, lome grane voćki i lože vatru kako bi se ugrejali. Bačkulin je rekao da se ove godine još ni jedan gazda nije žalio, ali je i dodao da ipak strepi od novog izbegličkog talasa. Pozivajući se na podatke raznih nevladinih organizacija, naglasio je da u Srbiji zvanično nema izbeglica, ali nezvanično se u našoj zemlji nalazi između 4 i 6 hiljada migranata koji su tu ostali nakon zatvaranja zapadnobalkanske migrantske rute, a uz to, preko Bugarske stalno pristižu i nove, neregistrovane, izbeglice.

Da u Horgoš stižu izbeglice, potvrđuje i Jožef Rajtik. Gazdu iz Horgoša smo zatekli i ove godine u zasađenom voćnjaku gde je prskao stabla. Njegov voćnjak je u komšiluku sa graničnim prelazom Horgoš 2. Sa zemlje se čak i vidi prelaz. On je ispričao da se u petak nije susreo sa izbeglicama, ali je prethodnog dana video da je jedan autobus stigao u blizinu granice. Smeće nakupljeno u autobusu je bačeno neposredno pored njegovog voćnjaka. Ne zna dalju sudbinu migranata koji su stigli tim autobusom, kaže da su pokušali preći u Mađarsku ili preko Tise ili režući ogradu. Prethodnih dana je video grupu od oko četrdesetak izbeglica, a uveče je njegov sin video istu grupu, koja nije uspela da pređe granicu, kako ide prema Horgošu. Gazda je dodao da ove godine još nije uočio načinjenu štetu u voćnjaku, ali je prošle godine između 300 i 400 izbeglica kao mesto odmora odabralo baš njegov jabučnjak. Voće su kidali sa granama, načinili su veliku štetu, a obećana odšteta nije stigla do dan danas.