2024. április 24., szerda

A világ a szerbiai választásokról

A BBC szerint ezekre a rendkívüli választásokra valójában az uniós tagságról való népszavazásként kell tekinteni

A világban is nagy érdeklődéssel fogadták a szerbiai rendkívüli köztársasági választások eredményét. A Reuters értékelése szerint szinte már biztosra vehető, hogy az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Pártnak abszolút többsége lesz a Szerbiai Képviselőházban.

Az Associated Press (AP) értékelése szerint az SZHP mindent elsöprő győzelme azt jelenti, hogy az ország folytatja az Európai Unió irányába megkezdett utat, még annak ellenére is, hogy a parlamentbe szélsőjobb, az uniós csatlakozást ellenző politikai erők is bekerültek, hiszen Vučić indoklása szerint azért írták ki a választásokat, hogy a polgárok véleményt mondjanak az európai integrációról és a reformokról.

Az AP a demokratikus előjelű, vagy liberális irányultságú pártokra is kitért elemzésében. Ezek a pártok mélységesen megosztottak, és azért küzdenek, hogy átlépjék a választási küszöböt. Az AP szerint megtörténhet, hogy bizonyos pártok miatt Szerbia valamelyest jobboldalra mozdul el, még ha nem is lehet jelentősebb turbulenciákra számítani ebben a vonatkozásban. A nacionalizmus felébredése a Balkánon sokkal veszélyesebb, mint bárhol máshol Kelet–Európában, véli az AP.

A BBC szerint ezekre a rendkívüli választásokra valójában az uniós tagságról való népszavazásként kell tekinteni.

A Horvát Rádió és Televízió is Szerbia európai útjának folytatására számít a választási eredmények fényében. A HRTV a vajdasági parlamenti választások eredményét is elemezte és külön foglalkozott a ténnyel, hogy Vojislav Šešelj Szerb Radikális Pártja kiemelkedően jó eredményt ért el, míg Bojan Pajtić Demokrata Pártja hatalmasat bukott.