2024. március 28., csütörtök
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉSI ALAP

Újabb ötvenöt sikeres pályázó

Jégvédelmi hálók, fóliasátrak és méhészeti felszerelések vásárlására kötöttek szerződést

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója a közelmúltban meghirdetett öt hitelezési vonalból pénteken háromra vonatkozó szerződéseket írt alá a sikeresen pályázó termelőkkel Újvidéken.

– Mint ismeretes, tavasszal írtuk ki a Mezőgazdaság-fejlesztési Alap hiteleiről szóló pályázatot. Eddig az öntözőberendezésekre vonatkozó szerződéseket sikerült aláírni. Ez érthető, mivel az idei év is aszályosnak ígérkezik. Ezt követően a traktorokra vonatkozó szerződéseket írtuk alá. Ezúttal a jégvédelmi hálókra, a fóliasátrakra, az üvegházakra és a méhészetre vonatkozó szerződéseket írjuk alá.
A jégvédelmi hálókra, a fóliasátrakra, az üvegházakra és a méhészetre 55 termelő pályázott sikeresen. Fontos megemlíteni, hogy nagyon kedvezményes hitelekről van szó, hiszen alacsony a kamatláb – nyilatkozta Szabó.

Az igazgató kiemelte, hogy a jégvédelmi hálókra, az üvegházakra és az öntözőberendezésekre a szubvenciókat meg lehet pályázani a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. Ez a szubvenció 50 százalékos, amit nem a pályázó nyer meg, hanem a pénzt átutalják a Mezőgazdaság-fejlesztési Alap számlájára. Ez azt jelenti, hogy ha 15 ezer euró értékben pályáztunk öntözőberendezésre vagy fóliasátrakra, akkor 50 százalékot visszakapunk, és kétszer kevesebb hitelt kell visszafizetni.
– Úgy gondolom, hogy ezek a hitelezési vonalak nagyon színvonalasak. Eddig több mint 3500 hitelt sikerült kiosztani, az összeg meghaladja a 35 millió eurót. Remélem, hogy a következő időszakban ezek a hitelek aktuálisak lesznek – mondta Szabó.

A pénteken aláírt hitelekről szóló szerződések teljes értéke megközelíti a 100 millió dinárt, ami 85-86 ezer eurónak felel meg. A fóliasátrakra 15 ezer eurót tudtunk biztosítani, a méhészetre négy kategória van, erre összesen 20 ezer eurót különítettünk el, 5 ezer euró kaptárakra, 5 ezer euró méhrajokra, 5 ezer euró felszerelésre és 5 ezer euró járművekre fordítható, ezenkívül jégvédelmi hálókra a pályázaható maximális összeg 15 ezer euró.

– Ha nem áll be változás, akkor az ősz folyamán, valamikor augusztus vége és szeptember eleje tájékán, újra beindítjuk a hitelezési vonalakat. A tervek szerint az elmúlt évek pályázatait ismételjük meg, azzal a különbséggel, hogy bővítjük a többéves ültetvények támogatását, valamint a hízóborjak, a juh- és a birkaállomány bővítésére is jut majd támogatás – fejtette ki a Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.