2024. március 28., csütörtök

Ultrahangkészülék a nőgyógyászatnak

A zentai egészségház nőgyógyászati rendelőjében tegnap átadták a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán szerzett modern 4D-s ultrahangkészüléket.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A mintegy 4,2 millió dinár értékű berendezés átadására Zentára látogatott Miroslav Vasin, a tartományi kormány alelnöke is, aki a jelen lévő újságíróknak kiemelte, hogy az elmúlt napokban Vajdaság több helyiségében is jártak, ahol különböző felszerelések átadásával igyekeznek javítani az egészségügyi intézmények helyzetén. Bodrogi Béla, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese emlékeztetett arra, hogy tavaly január óta az egészségügy terén négy pályázatot írtak ki, s több mint négyszázmillió dinárt ítéltek oda a vajdasági településeknek, és a pályázatokon nyertes projektumok több mint kilencven százaléka meg is valósult. A 45 vajdasági községből 24-ben sikerült valamilyen módon segíteni az egészségügy helyzetén. Az igazgatóhelyettes bejelentette azt is, hogy tegnapelőtt kihirdették az igazgatóság művelődési projektumokra kiírt pályázatának eredményeit is, amelyen a zentai önkormányzat közel 14,9 millió dinárt nyert a Történelmi Levéltárnak az egykori kaszárnya területén lévő épülete felújításának folytatására.

Ceglédi Rudolf polgármester kiemelte, hogy egy hároméves munka ért véget az ultrahangkészülék átadásával, s emlékeztetett, hogy az egészségház igazgatójával ekkor döntöttek arról, hogy a nőgyógyászati rendelőt fejleszteni kell. Akkor orvos és megfelelő korszerű berendezés híján úgy tűnt, hogy meg is szűnik a városban a nőgyógyászati rendelő. Végül dr. Molnár Ernő és dr. Vasas Mihály kórházigazgató közreműködésének köszönhetően megmaradt a rendelő, s jelenleg egy fiatal szakorvos dolgozik itt. A polgármester megemlítette, hogy terveik közül az onkológiai rendelőnek a kórház területén történő kiépítése és a CT-berendezés beszerzése még várat magára. Utána a nőgyógyászati rendelő átkerül az egészségház épületébe, az onkológiai rendelő pedig a kórház területére.