2024. április 24., szerda

I. Borús Sándor Népzenei Találkozó Bajsán

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is” mottóval Bajsán a Testvériség Művelődési Egyesület keretében működő Csalogány Dalkör és Citerazenekar szervezésében megtartották az I. Borús Sándor Népzenei Találkozót.

A találkozó névadója, a nemrégiben elhunyt Borús Sándor helyi magyartanár, a művelődési egyesület egykori művészeti vezetője, akinek nevéhez fűződik többek között az első bajsai gyermek-citerazenekar megalapítása és helyi népzenei anyag gyűjtése. A találkozón fellépett a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Kaláris asszonykórusa, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ vegyes és asszonykórusa, a pacséri Pacsér Művelődési Egyesület vegyes kórusa, a magyarországi kelebiai nyugdíjas egyesület Dalosköre, a bajsai Csalogány daloskör és citerazenekar és a Pitypang gyermek-citerazenekar. A műsorban helyi fiatalok előadásában szavalatokat hallhatott a közönség: Petrás István kabarémonológgal, Nagy Lehel és Vaszlavik István szavalatával színesítette a találkozót.

A találkozón vendégként jelen volt Horváth László, az Újvidéki Rádió nyugalmazott népzenei szerkesztője, az első Durindó szervezője is. A vendégek megtekinthették a bajsai faluház nagytermében kiállított Őseink hagyatéka elnevezésű fehér hímzéseket tartalmazó kézimunka-kiállítást, mely a helyi művelődési egyesület Fürge ujjak kézimunkacsoportja szorgos kezű asszonyainak munkáit mutatta be.