2024. április 23., kedd

Megkezdődhet a zeneiskola épületének felújítása

Tizenöt év elteltével, amióta nem történtek építkezések a topolyai zeneiskola központi létesítményében, a közeljövőben bővülhet a jelenleg csupán öt tanteremmel bíró, évente Topolyán 290 növendéket oktató tanintézmény területe. Ehhez a zenede rendelkezik a topolyai önkormányzat illetékes osztályának engedélyével és immár az anyagi feltételekkel is – informálta lapunkat az idén ötvenéves zeneiskola igazgatója, Diósi Rózsa.

A topolyai zeneiskola épületegyüttesének udvari részét érintik majd a változások (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai zeneiskola épületegyüttesének udvari részét érintik majd a változások (Szabó Anikó felvétele)

– Az építkezés egyedüli támogatójaként, 500 000 dinár értékben, a topolyai helyi közösség állt rendelkezésünkre céljaink megvalósítása érdekében. A napokban kiírásra kerül a 2 100 000 dináros építkezésre való közbeszerzési eljárás, amelynek kivitelezésére az anyagi eszközöket 1 600 000 dinár értékben tanintézményünk önerőből biztosítja megtakarított eszközeiből, elsősorban növendékeink szülei által fizetett donációk jóvoltából. Az ötvenéves jubileumi gálakoncertünkre szóló belépőjegyeket ezúttal árúba bocsátottuk, az abból befolyó 12 000 dináros keret is segítségünkre van terveink megvalósításában. Iskolánk udvari részének bővítésére vonatkozóan a szóban forgó beruházás jóvoltából négy kisebb, hangszigetelt tantermet alakíthatunk ki. Várhatóan még az idei tanév végén megkezdődhetnek az építkezések – foglalta össze a tanintézmény-vezető.

Diósi Rózsa sikeresnek minősítette a jubileumi központi rendezvénysorozat idején rendezendő nemzetközi versenyszervezésüket, a IV. Topolyai Napok nemzetközi versenysorozatot is. Keretében kétszázötven általános és középfokú zeneiskolás növendék, továbbá felsőfokú tanulmányaikat végző hallgató mérettetett meg, legtöbben a zongora és a hegedű tanszakokról, külföldről pedig ezúttal Magyarországról és Romániából. Április 1-jén és 2-án a zenede által tizenegyedik éve szerveződő nemzetközi vonósversenyre került sor, az Amikor a tücskök ciripelnek elnevezésűre a topolyai moziteremben 64 hegedűs, 32 csellószakos és 4 nagybőgős versenyző részvételével, továbbá a kamaraegyüttesek kategóriájában 3 trió és 2 duett is megmérettetett. Aznap Topolya Község Múzeumában az immár negyedízben tartandó Akordeonijada elnevezést viselő nemzetközi harmonikaversenyükre is érkeztek versenyzők, húszan. 3-án szervezték meg a nyolcadik Zenei pillanatok-Moment musicaux nevű nemzetközi zongoraversenyt, amelyre 64 zongoraszakos növendék nevezett be. Az Égi húrok elnevezésű 4. nemzetközi gitárversenyük megtartására április 8-án került sor 34 résztvevővel. A topolyai zeneiskola növendékei közül 45 egyéni versenyző és 2 kamaraegyüttes mérettetett meg. Negyvenhét díjat érdemeltek ki a megmérettetéseken, 28 első,16 második és 3 harmadik helyezést ítéltek meg számukra. A gitárversenyen egy első, öt második és két harmadik díjat szereztek a topolyaiak. A sorozatban fellépő topolyai két kamaraegyüttesnek egy-egy első helyezés jutott. Az Amikor a tücskök ciripelnek verseny mezőnyében is bizonyítottak a helybeli növendékek, hét hegedű tanszakos diák mérettetett meg, három első és négy második helyezés született esetükben, a csellósok mezőnyében két második helyezés született. A harmonikaversenyen két topolyai zenedés lépett a bírálóbizottság elé, első helyezést kiérdemelve. A zongoristák mezőnyében huszonhatan mérték össze tudásukat kortársaikkal, közülük húszan első, öten második és egy növendék harmadik díjazott lett.