2024. április 24., szerda

Franciák végzik a belgrádi repülőtér magánosítását

A Lazard 1,27 millió eurót kér a tanácsadói szolgáltatásokért

A Lazard Frères Gestion SAS pénzügyi tanácsadói óriáscéget választották a Nikola Tesla Repülőtér magánosítási tanácsadójának – erősítette meg az Építékezési, Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium sajtószolgálata. Az illetékesek közölték, hogy a hat érdeklődő közül a franciaországi Lazard Frères Gestion SAS-ra esett a választás.

A Lazard 1,27 millió eurót kér a tanácsadói szolgáltatásokért, és ha sikerül megvalósítani a kitűzött pénzügyi célokat, további 3,22 millió eurót kap – részletezte a minisztérium. A jövő hét elején aláírják a szerződést a Lazard Frères Gestion SAS céggel, majd sor kerül az első közös megbeszélésre a szerbiai kormány, a Nikola Tesla Repülőtér és a francia cég képviselőivel.

A repülőtér január végén indította meg a menedzseri-konzultációs közbeszerzési eljárást. Božidar Đelić egykori pénzügyminiszter fontos funkciót tölt be a Lazard Frères Gestion SAS cégben, amely magánosítási tanácsadója volt a Szerbiai Telekomnak is, de az a magánosítás sikertelenül végződött, mivel a szerbiai kormány elégedetlen volt a felkínált árral. Ez év elején Aleksandar Vučić miniszerelnök kijelentette, hogy várhatóan 2016 végéig befejeződik a Telekom Srbija magánosítása. A sajtó szerint a legesélyesebb vásárlók a török TAV Airport Holding és a francia Vinci.

A szerb állam a Nikola Tesla Repülőtér részvényeinek a 83,1 százalékát birtokolja, a repülőtér jelenlegi piaci értéke 30,9 milliárd dinár, azaz 251,2 millió euró.