2024. április 25., csütörtök

Megnyitották a Kamenica 2 kórházrészleget

Új épületszárnyat kapott a tüdőgondozó, a kardiológiai és az onkológiai intézet

Az év végéig megszűnnek a várólisták, minden beteg idejében kezdheti a sugárterápiát – hangzott el tegnap Kamenicán, a kórházkomplexum kettes blokkjának átadásán. Dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő a megnyitón megelégedéssel nyugtázta, hogy Vajdaságban végre a legmodernebb körülmények között gyógyulhatnak a betegek.

– Ma végre átadhatjuk a „mi Schwartzwald Klinikánkat” az egészségügynek és a szakmának. Olyan intézményről van szó, amely a Vajdasági Sürgősségi Központ mellett a legnagyobb egészségügyi komplexumok közé tartozik, amelyeket az ország területén az elmúlt harminc évben építettek, ugyanakkor a legmodernebbek is a régióban, és nem mellékes, hogy az ország területén bárki igénybe veheti – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

Az újonnan átadott épületben három új sugárkezelő berendezés (ilyen Délkelet-, illetve Közép-Kelet-Európában csak egy helyen, a bécsi egyetemi klinikán található) kapott helyet, valamint két régi, amelyeket folyamatosan karbantartanak az illetékesek. Az orvosok elmondása szerint ilyen felszereltséggel az év végéig megszűnnek a várólisták a sugárkezelésben részesülő daganatos betegek számára.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Kamenica 2 kórházkomplexum-blokk felépítése magába foglalja az új szárny, valamint a meglévő épületek bővítését mindhárom – a tüdőgondozó, kardiológiai, az onkológiai – intézet vonatkozásában. Az elhangzottak értelmében a legmodernebb felszereléssel ellátott kórházról van szó, amelynek új alagsorában a lineáris akcelerátor-sugárgépek mellett a legújabb CT-szkenner is helyett kapott. Emellett a tüdőgondozó intézet új mellkassebészeti berendezéseket és patológiai laboratóriumot is kapott, a kardiológiai intézet pedig új szív- és érsebészeti termet.

Nebojša Melenković, a Nagyberuházási Igazgatóság vezetője elégedettségének adott hangot, hogy több év után minden akadályt sikerült áthidalni, és befejezni a komplexumot, ami komoly lépést jelent a szerbiai egészségügy számára.

– A Kamenica 2 felépítése 952 millió dinárba került, a berendezés beszerzése pedig 1,6 milliárdba. A közbeszerzések során megtakarított eszközökből pedig két további lineáris akcelerátort vásárol a tartományi kormány – nyilatkozta az igazgató.

A tegnapi átadáson tiszteletét tette dr. Aleksandar Redžek, a kardiológiai intézet igazgatója, dr. Miloš Lučić, az onkológiai intézet igazgatója és dr. Branislav Perin, a tüdőgondozó intézet igazgatója is. Rajtuk kívül jelen volt Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár és dr. Vesna Kopitović, tartományi egészségügyi titkár is.

A Kamenica 2 objektum négyemeletes épület, amelynek alagsorában a radioterápiás központ található, 4,161 négyzetméteren.