2024. április 19., péntek

Biztos kezekbe a szerb Vajdaságot!

Éljen a nagy Szerbia! – felkiáltással zárta mondanivalóját szinte mindegyik felszólaló azok közül, akik a Szerb Radikális Párt tegnapi nagygyűlésén az összegyűlt 2-3 ezer jelenlevőhöz beszéltek. Kivételt képezett a szlovák felszólaló, akinek mondanivalójából a tömeg valószínűleg csak a Pajtić – politikai törpe, és a Šešelj – politikai óriás szókapcsolatokat értette meg. Ő felszólalását az Éljen! felkiáltással zárta.

A meeting annyiban emlékeztetett a két héttel ezelőtti, a Szerb Haladó Párt által megszervezett nagygyűlésre, hogy a belváros utcáin és a forgalmas sugárutak bizonyos pontjain erős rendőri osztagok őrködtek, helyenként a rendbontás leverésére szolgáló felszerelésbe beöltözve. A közlekedési rendőrség járőrautói is jelen voltak szinte mindegyik útkereszteződésen. A radikálisokat azonban nem szervezetten hozták Újvidékre, leparkolt buszokat csak elvétve láttunk, leginkább saját autóval jöttek – Veternik, Futak és Palánka irányából, kék és fekete zászlókkal felszerelkezve. A tömegben elvegyülve sokkal több fiatalt láttunk, mint a haladók meetingjén, félreértés ne essék – főként borotvált fejű, gyakran sörös dobozt szorongató vagányokat, nem valószínű, hogy egyetemistákat.

A felszólalók üzenetei többnyire a vajdasági és a szerbiai kormányfők lealacsonyítására irányultak, mindkettő nevét hangosan kifütyülte a tömeg. Aleksandar Vučićot saját kikiáltású Istennek nevezték, akinek „európai barátai elismerték Koszovót”. Bejelentették, hogy a radikálisok hatalomra jutásával befellegzik a köpönyegforgatóknak – azoknak, akik pártból pártba pártolnak.

A tömegben sokan szerb népviseleti sapkát, hátukon a Ravna Gora-i Mozgalom felvarróját viselték.

Ha a Szerb Radikális Párt hatalomhoz jut, a kormányfő Vojislav Šešelj, a tartományi kormány elnöke Milorad Mirčić, Újvidék polgármestere pedig Đurađ Jakšić lesz. Azt üzenik: Vége a szeparatizmusnak, biztos kezekbe a szerb Vajdaságot, vasárnap szavazzunk határozottan, bátran és emelt fővel!

A meeting után Vojislav Šešelj pártvezér a tömeg élére állt, és „győzedelmes körsétára” vezette pártolóit a belvároson keresztül.