2024. március 28., csütörtök

Megkezdődhet a Zene- és Balettiskola építése

Aláírták a Zene- és Balettiskola megépítéséről szóló szerződést, az új épületet a Limán –3 városnegyedben építik fel

Az építkezésről szóló szerződést Radmila Rakin Martinović, az Isidor Bajić Zeneiskola igazgatója és Marko Ivić, az M enterijer gradnja igazgatója látta el kézjegyével.

A Zene- és Balettiskola a Limán–3 városnegyedben épül fel, a Shakespeare, a Népfront és a Balzac utca közötti részen. Az új zeneiskola tervezett kapacitása 1500 tanuló és 200 tanár, a balettiskoláé pedig 600 tanuló és 60 tanár. Az új épületben koncerttermet is létrehoznak.

– Büszke vagyok arra, hogy ez lesz Délkelet-Európa legmodernebb zene- és balettiskolája. A leendő diákoknak kiváló feltételeik lesznek a tanuláshoz. Az a tény, hogy évente 200 diáknak nem sikerül beiratkozni a mostani zeneiskolába, arról tanúskodik, hogy nagy szükség van egy új épületre. Éppen ezért, meghoztuk a döntést az új épület megépítéséről, és megteremtettük az anyagi feltételeket is a munkálatokhoz. Az új épületnek köszönhetően a balettiskola és a zeneiskola többé nem lesz albérlő, önálló épületet kap. Nagyon tehetséges tanulók járnak Újvidéken az említett iskolákba, ezért megérdemlik a legjobb feltételeket. Újvidék Európa kulturális fővárosa szeretne lenni, ez a projektum pedig nagy jelentőséggel bír ennek a célnak a megvalósításában. Városunk már nagyon régen megérdemelt volna egy koncerttermet, és biztos vagyok benne, hogy három év múlva felépül az új épület, aminek köszönhetően sokkal jobb feltételek mellett dolgozhatnak majd a diákok és a tanárok is – mondta Miloš Vučević polgármester.

Az új épület 15 000 négyzetméteres lesz, kutat is fúrnak a közelében, hogy minimálisra csökkentsék a fűtés és a hűtés rezsiköltségeit. A szerződés értéke 330 millió dinár, az önkormányzat a városi költségvetésből már előirányozta ezt az összeget. Az építkezés összértéke 1,8 milliárd dinár, melynek felét az önkormányzat finanszírozza.

– Már tíz éve várunk erre a pillanatra, de csak az új városi vezetésnek köszönhetően mozdult el az ügyünk a holtpontról. Köszönöm a polgármesternek és Vladimir Jelić művelődési ügyekkel megbízott városi tanácstagnak, hogy belátták a befektetés fontosságát – mondta Radmila Rakin Martinović, az Isidor Bajić Zeneiskola igazgatója.