2024. április 18., csütörtök

Folytatódnak a beruházások Csókán

Az önkormányzat négyéves munkáját Balázs Ferenc polgármester összegezte

– Amikor négy évvel ezelőtt hatalomra kerültünk, első dolgunk a korábbi tetemes adósságok törlesztése volt. A 2012-es választásokon tett ígéreteinket beváltottuk, még túl is szárnyaltuk – kezdte a négyéves mandátumának értékelését Balázs Ferenc csókai polgármester.

– A község településein élők legégetőbb problémáinak a megoldásával kezdtük. A közművekbe, az oktatásba és az egészségügybe a költségvetésünk egynegyedét fektettük be minden évben. A falvaink mindegyikében aszfaltoztunk, közösségi és iskolaépületeket újítottunk meg, gépeket és berendezéseket vásároltunk. Csókán már a negyedik fázisában van a teljes vízvezeték-hálózat cseréje, hogy csak a leglényegesebbeket emeljük ki. Erőnkön felül teljesítettünk, a számos beruházás finanszírozásához jelentős pályázati eszközökhöz jutottunk, és sikerre tudtuk vinni a bátor és ambiciózus terveinket.

A vízvezeték- és az úthálózat korszerűsítésére fordítottuk a legtöbb pénzt. A főutca aszfaltozásával a kanizsamonostori polgárok negyvenéves álma valósult meg. Padén először a Žarko Zrenjanin, majd a közelmúltban a Szervó Mihály utcában készült el a szinte járhatatlan utak aszfaltozása. A Padén áthaladó, az adai hídra vezető út aszfaltozása is elkészült, ami nagyban megkönnyíti és felgyorsítja az átmenő forgalmat. Padén az Arankán (DTD) átívelő híd teljes felújítása még az idén sorba kerül. Hódegyházán először a Hodicsra vezető utat, majd a Proletár utcát aszfaltoztuk le. Szanádon három utcában aszfaltoztunk, Tiszaszentmiklóson négy utca kapott aszfaltburkolatot, Egyházaskéren a naftások által tönkretett útburkolat ismét járható.

Balázs Ferenc (Gergely Árpád felvétele)

Balázs Ferenc (Gergely Árpád felvétele)

A negyvenéves vízvezeték-hálózatot öt fázisban cseréljük ki, már a negyediknél tartunk. Tudni kell, hogy egy-egy szakasz cseréje is rengetegbe, 10–15 millió dinárba kerül. Csókán helyi járulékból elkészült a teljes szennyvízelvezető hálózat, következhet a tisztítómű, amely számára a terület rendezése folyamatban van. A beruházáshoz az önrész, a helyi hozzájárulásból 400 000 euró félre van téve, jó eséllyel pályázhatunk a közeljövőben európai uniós támogatásra.

A kommunális beruházásokhoz tartozik a Csóka Kommunális Közvállalat gépesítése, évente százezer euró értékben sikerült újítani, erőgépeket, traktort, útgyalut, fűnyírót, új szemeteskocsit vásároltunk, biztos alapokra helyezve a közműszolgáltatások minőségét. A község minden háztartásba szemeteskukát vettünk, erre épül a szervezett regionális hulladékgyűjtés.

Mandátumunk nagyberuházása volt a rég várt Egyházaskér–Valkány nemzetközi határátkelő megnyitása 2014-ben, amelyet minden EU-s állampolgár használhat. A forgalom egyre élénkebb, ami gazdasági és turisztikai szempontból is jelentős a számunkra.

Az örökölt, be nem fejezett projektumok közül az egyházaskéri ifjúsági házat is tető alá hoztuk. A falu polgárai hamar belakták az épületet, sorjáznak a rendezvények. Hasonló a helyzet a tiszaszentmiklósi ifjúsági otthonnal is, amit felújítottunk. Padén az önkéntes tűzoltók, Csókán pedig a hivatásos tűzoltók épületét renováltuk. Hódegyházán a helyi közösség épületét és a vadászotthont újítottuk föl. Feketetón a volt helyi közösség és művelődési egyesület épülete újult meg, és átadás előtt áll.

Az épületfelújítások terén büszkék vagyunk a községháza ötven év utáni teljes megújulására, a falakat szigeteltük, a sima tetőt befedtük új nyeregtetővel. Ebben az épületegyüttesben található a pingpongozók edzőterme és a szociális központ is, amelynek a pályázati pénzeken elkezdett projektumait tovább finanszírozzuk a költségvetésből. Ennyi beruházással egyetlen előző önkormányzat sem dicsekedhet.

Az egészségügyet sem hanyagoltuk el. A rendelők épületeinek a felújítása mellett sokat költöttünk felszerelésre is, többek között a fogorvosi rendelőben, digitalizáltuk a röntgenberendezést. Új rohamkocsit és betegszállító mikrobuszt, valamint személygépkocsit vásároltunk a csókai egészségház szükségleteire. Folytatjuk az egészségházban a nőgyógyászati és gyermekrészleg felújításával, a tervdokumentáció hamarosan elkészül.

A mezőgazdaságba visszaforgattuk az állami földek bérletéből befolyó eszközöket, bővítettük az öntözési lehetőségeket, az utakat és csatornákat karbantartjuk. Önkormányzati eszközökből mezőgazdasági és vállalkozásfejlesztési alapot hozunk létre. A húsgyár privatizációja nem volt sikeres, de legalább sikerült kivédeni, hogy a gyárban menekültszállást létesítsenek. A magyar kormány által biztosított fejlesztési támogatásra sokan pályáztak községünkből is, ami hozzájárul a fogyatkozó bánáti magyarság megmaradásához.

Bevételeinkhez viszonyítva a többszörösét fordítottuk beruházásokra, amit reményeink szerint a községünk polgárai értékelni fognak a küszöbönálló választások alkalmával, és továbbra is bizalmat szavaznak a munka folytatásához – összegezte Balázs Ferenc a négy év munkáját.