2024. április 25., csütörtök

Emlékhelyavatás Kúlán

Scherer Lőrinc atya 1912. december 26-án született Kúlán, ahol az elemi iskolát is elvégezte. A gimnáziumi éveit Ausztriában töltötte, majd Szarajevóban és Zágrábban tanult teológiát. Pappá szentelése után Militicsen, majd Apatinban és Cservenkán teljesített szolgálatot. 1944. december 7-én kezdődött kálváriája, amikor is a Szovjetunióba hurcolták. 1947-ben egy Moszkva környéki lágerben halt meg.

Fotó: Kozma Lívia

Fotó: Kozma Lívia

Tiszteletére a kúlai Szent György katolikus templom kertjében tegnap délután került sor emlékhelyének leleplezésére, felszentelésére és megkoszorúzására.

Az emlékhelyavatáson a felszólalóktól elhangzott, hogy ez már a nyolcadik helyszín, ahol a Délvidéki Kutatóközpont a fővédnökök támogatásával emlékhelyeket avat. Minden közösségnek fontos, hogy legyen egy mintaképe, mint Scherer Lőrinc atya, aki ragaszkodott hovatartozásához, hitéhez.

Emlékező gondolatokat a Zakar Péter Délvidéki Kutatóközpont elnöke, Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti elnöke és Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke mondott. Az emlékhely leleplezésekor Magyarország Főkonzulátusának képviseletében jelen volt Rusz Radovan konzul, továbbá Patyi Lajos, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje, Teleki Júlia, a Délvidéki Kutatóközpont tiszteletbeli tagja, és Juhász György esperes-plébános msgr. Áldást Miócs József mondott. Közreműködött még a kúlai Cecília Énekkar is.

A rendezvény fővédnökei: Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Pásztor István, a VMSZ elnöke.