2024. március 28., csütörtök

Sok művészet és nagy bulik Óbecsén

Holnap kezdődik és vasárnapig tart a Középiskolások Művészeti Vetélkedője

Pénteken 14 órakor az óbecsei Városi Színházban megnyitja kapuit a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntője. A 49. alkalommal sorra kerülő rendezvény vasárnap a fél tízkor kezdődő gálaműsorral zárul. Az előkészületekről és a programokról Szilágyi Miklóst, a KMV szervezőbizottságának az elnökét kérdeztük.

A vers és a novella továbbra is a legnépszerűbb műfaj, ezekben erős alkotások is születtek. Jól startolt az idén indított slam poetry, több körzetből is érkeztek munkák. Olyan modern műfajról van szó, amely a jelek szerint igen népszerű lesz mind a fiatal rímfaragók, mind a közönség körében – tudtuk meg Szilágyi Miklóstól.

A képzőművészet népszerűsége is töretlen, ezen belül továbbra is a legtöbben fotókkal pályáznak, mintegy száz versenymunka érkezett ebben a kategóriában, de sok kiváló grafika és festmény is készült, és a szobrok sem maradt el.

Az idén először fordult elő, hogy a néprajzi pályázatra egyetlen munka sem érkezett, egyelőre nem tudjuk ennek az okát, de kiderítjük. A kerekasztal-beszélgetésen emellett arra is választ szeretnénk majd kapni, hogy milyen változások révén minősülhet egy korábbi vers új műnek. Elég-e ehhez egy új szó vagy egy új sor beiktatása? Ezek a kérdések joggal merülnek fel, hiszen több versenyző is oly módon szeretett volna részt venni a vetélkedőn, hogy ilyen kis módosításokkal nyújtott be egy-egy korábbi írást, amit a jelenlegi szabályzat nem tesz lehetővé. A kérdés megvitatásakor egyetemi tanárok véleményére is számítunk – számolt be az aktuális kérdésekről Szilágyi.

Zomborból egy időben 3-4 versenyző is rész vett a KMV-n, de az utóbbi időben nincsenek zombori diákok Óbecsén. Szilágyi szerint arról is szót kell majd ejteni a kerekasztal-beszélgetésen, hogy szervezési támogatással miként lehetne ezen a helyzeten változtatni a jövőben.

A KMV-n évek óta igazi fesztiválhangulat uralkodik, ehhez a jó rendezvények mellett az is hozzájárul, hogy egyre többen maradnak több napot Óbecsén. Az idén a korábbi évekhez képest több, nagyjából 50 diákot látnak vendégül a városban. A kulturális és szórakoztató programokról szólva Szilágyi elmondta: pénteken 20 órakor az egykori versenyző, Oláh Dóri Rakétaiskola Darált Húsból című könyvét mutatják be, majd a színházklubban Smokey Monday DJ közreműködésével bakelitlemezekről szól majd a zene. Szombaton 19 órakor a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium csapatának Minden ok című, a KSZF-en első díjat nyert előadását láthatja majd a közönség, majd fél kilenckor a Texasban rockkoncert kezdődik az Uprise, a Threesome, a Gypo Circus és a Suhov fellépésével.

A gála vasárnap fél tízkor indul, ahol a beszédművészeti és az irodalmi vetélkedő legjobbjai mellett a megzenésített versek és a népművészeti vetélkedő első helyezettjei is színpadra lépnek.

A műsor díszvendége Elor Emina újvidéki színművész, egykori KMV-s lesz.