2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2016

„A magyar nemzet felemelkedése a közös célunk”

Péterrévén, Adán és Törökkanizsán ismerkedett meg Pásztor István vendégeként a vajdasági magyarokat érintő kérdésekkel, problémákkal Potápi Árpád János magyar államtitkár – Pásztor: Aki nem

A Vajdasági Magyar Szövetség kampánykörútjának vendége volt tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár, akit Pásztor István pártelnök látott vendégül a körúton. Potápit elkísérte Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője is. Elsőként a péterrévei Falugondnok Szolgálat működésébe nyertek a vendégek betekintést, majd Adán a VANCSESZ látta vendégül a politikusokat.

A falugondnok-program állomásaként Vermes Magdolnánál is jártak a vendégek

A falugondnok-program állomásaként Vermes Magdolnánál is jártak a vendégek

Dr. Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei listavezetője, Kinka Erzsébet, a helyi szervezet elnöke és Molnár József falugondnok fogadták Péterrévén a küldöttséget, mely két idősek által vezetett háztartást is felkeresett a faluban – meglátogatták a Sofró házaspárt, Sofró Szilveszterrel beszélgettek, majd az egyedül élő Vermes Magdolnához indultak tovább. Ric Gábor, a Caritas igazgatója és Tóth Anita szociális dolgozó is jelen volt a látogatások, beszélgetések során.

A falugondnoki programmal kapcsolatban Potápi a médiának elmondta, örömmel tölti el, hogy a magyar kormány által támogatott kezdeményezés eljutott a realizáció fázisába, s folyamatosan alakítják ki a gondnoki körzeteket. Magyarország a rendszer felállításához százmillió forintot, annak működtetéséhez pedig további hatvan millió forintot hagyott jóvá. Reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban a jelenleginél is fokozottabban oda tudnak figyelni majd Vajdaságban az idős, elesett személyekre, mindenkire, aki támogatásra szorul.

Tudjuk azt, hogy a szülőföldön való boldogulást egyre inkább a gazdasági boldogulás jelenti. A szociális segítség, az intézmények fenntartása is fontos. A magyar kormány ebből a megfontolásból indította el az ötvenmilliárd forintos gazdaságfejlesztési programot a VMSZ-szel együttműködve. Nem kerülhetjük meg annak tényét, hogy vasárnap választásokat tartanak Szerbiában, és el kell mondanom, hogy a magyar kormánynak stratégiai partnere a VMSZ. Azt szeretném, ha a párt a magyarság, a nemzet érdekében minél jobban szerepelne a választásokon. Arra buzdítok mindenkit, hogy menjen el szavazni, s válasszák minden szinten a Vajdasági Magyar Szövetség listáját – mondta el nyilatkozatában Potápi.

Krizsán Vilmos átadja Pásztor Istvánnak a népesedési és családgondozási programot

Krizsán Vilmos átadja Pásztor Istvánnak a népesedési és családgondozási programot

A MAGYAR ÉRDEKKÉPVISELET EGYEDÜLI EREJE

Pásztor István megköszönte Potápinak a VMSZ listájának támogatására való felszólítást, s elmondta, számára e mondat nem meglepő, mert pártja és a magyar kormány, pártja és a Fidesz között egy nagyon hosszú időre visszanyúló kapcsolat, partnerviszony létezik, amit pár napja maga Orbán Viktor magyar kormányfő is megerősített látogatása alkalmával.

Abban állapodtunk meg, hogy a közös nevező a magyar nemzet felemelkedése. Ez elképzelhetetlen minden nemzetrész előrehaladása, hozzájárulása nélkül. A célunk közös, megvannak a feladataink, érvényesíteni kell érdekeinket, ebben számíthatunk a magyar kormány támogatására. Ebbe az összképbe illik bele az államtitkári felszólítás is, de hasonló mondatokat mondott már Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, sőt maga a miniszterelnök is. Tetszik ez valakinek vagy nem, a VMSZ az a politikai erő, amelyiknek a választásokon egyedül esélye van arra, hogy a vajdasági magyar közösséget egész vertikumában képviselni tudja, ami nagyon fontos az érdekérvényesítés szempontjából. Ha azt akarjuk, hogy előre haladjunk, akkor április 24-én el kell menni szavazni és a Vajdasági Magyar Szövetséget kell erősíteni. Mindenki, aki másképp gondolja, szíve szerint dönthet, de jelezni szeretném, hogy amennyiben nem ránk adja le a szavazatát, akkor azt vagy eldobja, vagy szétforgácsolja a meglévő erőnket – húzta alá Pásztor.

A törökkanizsai Szent György-templomban Sóti János plébános fogadta a küldöttséget

A törökkanizsai Szent György-templomban Sóti János plébános fogadta a küldöttséget

PÉLDAÉRTÉKŰ ÖSSZEFOGÁS

Adán Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, Kerepes Árpád alelnök, Illés Veronika önkormányzati listavezető, dr. Tóth Béla, a párt helyi szervezetének elnöke és Világos Tibor, a községi szervezet vezetője fogadta a vendégeket. A terveket ismertetve Krizsán kifejtette, a nagycsaládos házat már tető alá hozták, jövőre lakhatóvá szeretnék tenni. A VANCSESZ elkészítette a népesedési és családgondozási programot is, melynek megalkotására Pásztor tavaly kérte fel a szervezetet. A program már a Magyar Nemzeti Tanács következő ülésén napirendre kerül, amit a jelen lévő MNT-elnök, Hajnal Jenő is megerősített. Krizsán a beszélgetést követően átadta Pásztornak a szóban forgó dokumentumot, mely az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, médiával, egyházakkal való összefogásban látja a népesedési és családgondozási problémák megoldását. Potápi megjegyezte, hogy a magyar kormányzat minden segítséget megad a jövőben is a tervek realizálásához, s példaértékűnek minősítette a vajdasági magyarok körében tapasztalható összefogást. Hangsúlyozta, hogy most ki kell használni a kedvező, történelmi szempontból is jelentős körülményeket, melyek kiváló együttműködést teremtettek a magyar és a szerb államvezetőség között.

A kampánykörút utolsó állomásán, Törökkanizsán, a Szent György-templomban Sóti János plébánossal, majd a Branislav Nušić Könyvtárban Romhányi Gabriella könyvtárossal beszélgettek a magyarországi vendégek, a VMSZ elnöke, valamint Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának vezetője, Sóti Julianna, a párt helyi szervezetének elnöke, Újhelyi Nándor községi szervezeti elnök és Jaksa Róbert művelődési kérdésekkel megbízott tanácstag.