2024. március 28., csütörtök

Zatvoren bazen na mestu „Venusa”

- Bačka Topola je poznata po svojim plivačima-maratoncima, a na bačko-topolskom jezeru se organizuju ovakva takmičenja srpskog ranga, gde naši plivači postižu odlične rezultate. Oni treba da treniraju i zimi, a ne da plivaju samo leti, a zbog toga naši plivači u zimskom periodu odlaze u okolna naselja gde ima zatvorenih bazena. Baš zbog toga je u gradu, ove veličine, aktuelno da i mi sagradimo zatvoreni bazen koji bi mogli koristiti ne samo sportisti, već i deca, na časovima fiskulture, a i oni kojima je iz zdravstvenih razloga preporučeno plivanje – izjavio je juče Janoš Žemberi, savetnik lokalne samouprave  za privredu i sport, povodom prikazivanja idejnih planova za zatvoreni bazen u Bačkoj Topoli koji bi se trebao sagraditi na mestu nekadašnjeg sportsko-rekreativnog centra „Venus", čije ruševine još uvek ruže centar grada.

Kao što je našim čitaocima poznato, sudbina objekta u centru grada je dugo bila nesigurna, dok nije doneta konačna odluka, da se zgrada „Venusa" poruši i da se na njenom mestu izgradi kompleks slične sadržine, ali racionalnije zamišljen.

Jučerašnja prezentacija je započela uvodnim govorom gradonačelnika Bačke Topole, Gabora Kišlindera, a nakon njega je urađene planove prikazao arhitekta Zoltan Bek, član odbora osnovanog u tu svrhu. Kao što smo saznali, sadašnja zgrada je u svakom smislu loše zamišljena i izgrađena, jer velike površine ostavlja neiskorišćene, a ni ulazni deo ne privlači pažnju. Baš zbog toga planovi malo premeštaju celu zgradu, ostavljajući prostora za parking i za mesto gde bi se postavile skate-staze, stolovi za ping-pong, sprave za fitnes i to sve na način da okolina sačuva karakteristike parka.

U kompleksu bi se postavila dva bazena: jedan dimenzija 25×16 metara, a drugi 8×16 metara. Pored većeg bazena bi se postavila manja tribina. Pored toga, izgradio bi se i manji, okrugli bazen koji bi bio napunjen termalnom vodom. Unutar zgrade bi se mogao postaviti i wellness-blok. Spoljašnja građa zgrade je planirana tako da sačuva regionalni karakter, ali da istovremeno raspolaže i sa savremenim dizajnom, a sve se to želi postići korišćenjem prirodnih materijala, kao što su cigla i drvo. Detaljni planovi za prikazani objekat još nisu izrađeni, prikazan je samo idejni plan koji određuje jednu moguću putanju kojom se može krenuti. Baš zbog toga trenutno niko ne može da kaže koliko bi koštalo ostvarenje ovih planova, a ni kada bi se mogli završiti radovi. Gradonačelnik je u svom govoru samo precizirao da se ideja mora ostvarivati u fazama, a radi se o investiciji koja je i te kako potrebna ovom gradu.