2024. április 25., csütörtök

Intenzivni kurs razvoja u Senti

Nadležini iz Nacionalnog saveta Mađara i dalje čekaju zainteresovane, a stručnjaci sve do početka maja konstantno vrše proveru stanja.

U ponedeljak je u Senti, u organizaciji Nacionalnog saveta Mađara, započeo intenzivni kurs u čijim okvirima stručnjaci mađarske Više škole „Andraš Pete" drže razvojne kurseve za decu i odrasle, koji se bore sa bolešću centralnog nervnog sistema. Stručnjaci, korišćenjem Pete metode, pomažu razvoj učesnika u programu. Ova metoda je već prisutna u brojnim zemljama sveta.

Na tronedeljnom intenzuvnom kursu učestvuje 26 osoba, koje su iz 16 različitih mesta Vojvodine stigli u Sentu. Za vreme kursa tri koordinatora rade sa tri različite grupe: sa porodičnom grupom, sa mladim odraslima i sa već odraslim osobama.

- Stručnjaci će održati tronedeljni intenzivni kurs, u senćanskoj Kući stvaralaštva, gde se radi u tri različite grupe. Kursu je predhodila provera stanja onih koji su se javili, koja je urađena tokom decembra, i to od strane stručnjaka, a kao rezultat toga, sada smo organizovali ovaj kurs. Stručnjaci koji koriste Pete metodu se bave osobama koje se bore sa bolestima centralnog nervnog sistema: kod dece je to obično posledica raznih bolesti centralnog nervnog sistema od rođenja, a u slučaju odraslih je najčešće posledica moždanog udara ili skleroze multipleks. Tronedeljni intenzivni kurs se temelji na terapiji pokreta, a biće i razvijanja jezičkih i vizualnih sposobnosti, što znači da će se obaviti kompleksni razvoj na osnovama konduktivnog vaspitnog programa – naglasio je Atila Perpauer, predsednik Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta Mađara. Dodao je da praksa pokazuje da postoji ogromna potreba za ovim kursom, te nikako ne žele da prekinu kurs i baš zbog toga će se na jesen organizovati novi kurs.

Stručnjaci razvoj učesnika kursa pomažu sa Pete metodom, koja je danas prisutna u brojnim državama sveta.

- Pete metoda je metoda koja je usmerena na kompleksan razvoj ličnosti, tokom kojeg razvijanje sposobnosti govora, emocija i socijalnih kompetencija povezujemo sa razvijanjem pokreta, i kod dece i kod odraslih, tako da se tokom terapije ne bavimo posebnim problemima već celom ličnošću. Naučene tehnike tokom kursa potom pokušavamo da koristimo i u praksi, na primer kod pisanja, čitanja, obedovanja i oblačenja. Iskustva su nam veoma pozitivna, jer je Pete metoda danas prisutna u 48 zemalja sveta. Naši stručnjaci su traženi i na svetskom nivou, a trenutno ne možemo da ih obrazujemo u dovoljnom broju kako bismo zadovoljili molbe koje nam stižu – naglasio je Pal Čuka, rukovodilac odgovoran za međunarodne projekte Više škole „Andraš Pete". Dodao je da stručnjaci tokom intenzivnog kursa, sve do početka maja, konstantno mere razvoj zainteresovanih. Za proveru stanja zainteresovani se mogu najaviti na telefon: 063-78-87-417. Troškove kursa plaća mađarska vlada, a troškove boravka koordinatora osigurava Nacionalni savet Mađara.