2024. március 29., péntek
IZBORI 2016.

Gradi se banja u Pačiru

Pozorišna sala dospela je u vlasništvo mesne zajednice.

U fokusu jučerašnje stanice kampanje političara SVM-a, u Pačiru, bile su dve velike razvojne investicije. Mihalj Njilaš, potpredsednik pokrajinske vlade, Gabor Kišlinder, predsednik opštine i više kandidata za poslanike stranke prvo su se informisali o radovima na teritoriji banje, o izgradnji zatvorenog bazena, a nakon toga su u centru sela posetili zgradu pozorišta i doma zadruge, koja već dugo vremena stoji prazna, a koja je opet dospela u vlasništvo mesne zajednice. U popodnevnim satima delegacija je posetila dva uspešna lokalna preduzetnika, informisala se o kulturnom životu sela, a uveče je održan forum građana o drugom konkursnom krugu Fondacije Prosperitati.

U Pačiru je pre dve godine otvorena banja, sa slanom vodom, sa odgovarajućim pratećim objektima, a jesenas je započeta izgradnja zatvorenog dela, na ukupnoj površini od 540 kvadratnih metara. Projekat se ostvaruje od mesnog samodoprinosa i od sredstava lokalne samouprave, a planira se da će već na jesen moći da primi sve one koji žele da se odmore i da se leče.

- Bunar sa termalnom vodom i sama banja su ojačali turizam u selu, gde se već gradi 4 ili 5 različitih pansiona. To za ljude koji žive ovde znači i radna mesta – izjavio je Zoltan Sombathelji, predsednik pačirske mesne zajednice, napominjući da će u novom, zatvorenom delu kupališta, biti vodena površina od 200 kvadratnih metara sa klasičnim banjskim bazenima dubine od 90 centimetara. Pored toga kompleks će imati i saunu, svlačionice i restoran.

Gabor Kišlinder, gradonačelnik Bačke Topole ukazao je na dobar tempo rada:

- Bilo bi nam drago ako bi se u Bačkoj Topoli u svakoj mesnoj zajednici u sličnom tempu ostvarivali naši planovi, a mi smo naravno tu prisutni kao podrška u budžetu. Praviti dobre programe i napredak je osiguran.

Velika bol žitelja Pačira je bila zgrada, u centru naselja, u kojoj je bilo pozorište i bioskop, a koja je privatizovana i godinama nije mogla da se koristi. Sad se taj problem rešava, jer je nekretnina otkupljena za 3 miliona dinara. Nakon drugog svetskog rata žitelji naselja su kupovali, takozvane, kupone za cigle i zgrada je sagrađena od zajedničkih donacija kako bi selo imalo dom. Kasnije je taj dom došao u vlasništvo zadruge, a zatim i u privatnu svojinu.

- Tokom izborne kampanje 2014. godine smo govorili o tome da će rukovodstvo sela na čelu sa SVM-om učiniti sve u cilju da povrati zgradu. Nedavno smo uspeli da otkupimo objekat koji je zajedno sa starom školom i pijačnim trgom ponovo u vlasništvu žitelja Pačira. Prošli smo veoma dug put i bilo je teško stići dovde. Mesna zajednica je pokrenula i sudski spor u vezi toga. Na sudu je rečeno da smo u pravu, ali se to neposredno na mesnu zajednicu ne može preneti. Nakon toga je bila licitacija, sačekali smo poslednji krug i tada smo uspeli da kupimo nekretninu. Nadam se da ćemo u narednom periodu, pored svih projekata koji su se već ostvarili, moći obnoviti i pozorište i da ćemo ga opet moći napuniti životom – rekao je Arpad Fremond, predsednik lokalnog odbora SVM-a.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, je ukazao da je nakon regulisanja vlasničkih prava sada zadatak da se odredi nova svrha zgrade i da se nađu sredstva za obnovu iste.

- Slične zgrade se mogu naći u brojnim naseljima i postoje veoma dobri primeri obnove. Selu je potreban dom kulture, i pozorišna sala svakako, a prvi korak je da se uradi plan na osnovu kojeg će se zatim može doći do sredstava. Od dobrih primera pomenuo bih Čantavir, jer smo tamo ove godine uspeli u potpunosti da obnovimo jednu malo veći zgradu doma kulture. U Pačiru je SVM sigurna tačka, isto, kao i u brojnim drugim naseljima, u brojnim drugim lokalnim samoupravama, i to su protekle godine nedvosmisleno pokazale. Videli smo investiciju termalne banje, što je lep rezultat uz koji će se u sledećem ciklusu moći priključiti i druga investicija koja se vezuje za kulturu i za ovu zgradu.