2024. április 24., szerda

Újvidéken rekordösszegért, 3,7 milliárd dinárért vásároltak telket

Néhány hónap elteltével megkezdhetik építését egy hatalmas üzletközpontnak a sportközpont tőszomszédságában

Egy telek a város története során a szerdai nap folyamán az eddigi legdrágább értékért kelt el. Az újvidéki sportközpont, népszerű nevén a SPENS, a Vojvodina futballklub Karađorđe stadionja valamint a Felszabadulás és Lázár Cár sugárúttal körbezárt telket rekordösszegért, 3,7 milliárd dinárért értékesítették nyílvános árverésen a szerdai nap folyamán. Az útóbbi évtizedek legdrágább újvidéki parcelláját a Városfejlesztési Intézetben az újbelgrádi Nepi real estate project one cég vette meg 3.774.000.000 dinárért.

A 2,5 milliád dináros kezdőár azért duzzadt jóval egy milliárddal többig, mert még egy cég versenygett érte, a Shopping Center IV D.O.O. Belgrádból, ám e cég a magas ár miatt, fél órás versengés után végül is elállt vásárlási szándékától.

A szóban forgó SPENS melleti parcella 32.948 négyzetméteres és jelenleg teniszpályákat, segéd-gyakorló futball pályát, atlétikai bemelegítő teret és parkolóhelyet tartalmaz. Az új tulajdonosnak ezen a parcellán lehetősége lesz, hogy egy új üzleti építményt állítson fel, legfeljebb 5 emeletes magasságig, amely legfeljebb összesen 115.318 négyzetméteres lehet, ami, sejteti, hogy nagyobb lehet a SPENS sportközponttól amely 85.091 négyzetméterrel rendelkezik.

Az ellenzéki Demokrata Párt felmérése szerint az igencsak drága városi telken ezzel lehetőség nyílt egy hatalmas üzletközpont megépítésére, a már meglévő SPENS és Merkator közvetlen tőszonszédságában.

A Nepi real estate project one cég menedzsere Nemanja Savčić az aukció után kijelentette, hogy meg vannak elégedve, hogy sikerült megvásárolniuk a telket, amelyen üzletközpontot terveznek megépíteni. Szavai szerint, a Nepi real estate project one céget a közelmúltban mint a délafrikai Nepi alap leányvállalataként kozták létre. A Nepi üzletközpontok felépítésével és üzemeltetésével foglalkozik több országban. Savčić kijelentette, hogy a telket nem azért vásárolták, hogy viszonteladóként értékesítsék, hanem a célból, hogy itt maradjanak és kiépítsenek egy üzletközpontot. A Nepi a Kragujevac pláza üzletközpontjának tulajdonosa, és majdnem a Delta City tualjdonosa is lett, most pedig Újvidékre is megérkezik. Felismerték a vásárlóerőben rejlő lehetőségeket és kívánalmuk szerint mihamarabb el szeretnék kezdeni a munkálatokat, ám több hónap is eltelhet mire megkapják a szükséges engedélyeket. Savčić a 021.rs hírportálnak továbbá kijelentette azt is, hogy Újvidéket azért választották, mert ez a telek ígérkezett legjobban előkészítettnek és ár tekintetében is megfelelő volt, ám nem említette, hogy mely összegig lettek volna képesek még licitálni. A Nepi real estate project one menedzsere kijelentette, hogy még korai lenne beszélni magáról az objektumról amelyet felépítenek. A polgárok vádaskodásaira, hogy így Újvidék teniszpályák, különféle sportlétesítmények és nyílvános helyek nélkül marad, Savčić válaszában kifejtette, hogy cége a lokális közösségek felé nyitott az együttműködésre, ám erről még szó lesz.

A SPENS sportközpont igazgatója, Aleksandar Šukić korábban kijelentette, hogy nincs rálátása a SPENS melleti városi parcella értékesítését tekintve, amelyen jelenleg teniszpályák, segéd-gyakorló futball pálya, atlétikai bemelegítő terek és parkolóhelyek találhatók. Reméli azonban, hogy az adásvételből befolyó összeg egy részéből a sportközpont is részesül. A városi sport és ifjúsági tanács tagja, Predrag Svilar megerősítette, hogy a sportközpont renoválásába is befektetnek az illetékesek.