2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Épül a gyógyfürdő Pacséron

A helyi közösség tulajdonába került a színházterem

Két nagyszabású fejlesztés állt a VMSZ politikusai tegnapi pacséri kampánykörútjának homlokterében. Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Kislinder Gábor községi elnök és a párt több képviselőjelöltje először a gyógyfürdő területén folyó munkálatokról, a fedett medence építéséről tájékozódtak, majd a falu központjában megtekintették a hosszú évek óta üresen álló színházterem és szövetkezeti otthon épületét, amely ismét a helyi közösség tulajdonába került. A délutáni órákban a küldöttség két sikeres helyi vállalkozót is meglátogatott, a kistelepülés művelődési életéről is tájékozódott, este pedig lakossági fórumot tartottak a második körös Prosperitati-pályázatokról.

A VMSZ képviselőjelöltjei az építkezés helyszínén (Herceg Elizabetta felvétele)

A VMSZ képviselőjelöltjei az építkezés helyszínén (Herceg Elizabetta felvétele)

Pacséron két éve nyílt meg a sós vizű tófürdő a megfelelő kiegészítő objektumokkal, és az ősszel hozzáfogtak egy 540 négyzetméter alapterületű fedett rész építéséhez. A helyi hozzájárulásból és községi fejlesztésből megvalósuló projektum a tervek szerint szeptembertől már fogadja a pihenni, gyógyulni vágyókat.

– A meleg vizes kút és a tófürdő fellendítette a turizmust a faluban, már 4-5 különböző panzió, szálláshely épül. Ez az itt élő embereknek munkahelyet is jelent – nyilatkozta Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség elnöke, és elmondta, hogy az új, fedett részben lesz egy 200 négyzetméteres vízfelület, 90 cm mély, klasszikus gyógymedencékkel. Emellett szaunát, öltözőket, vendéglőt is tartalmaz a létesítmény.

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere a jó munkaütemre hívta fel a figyelmet:

– Szeretnénk, ha Topolyán minden helyi közösségben ilyen hasonló ütemben valósulnának meg a terveink, ehhez mi természetesen a költségvetésben támogatásként jelen vagyunk. Jó programot készítenek, és akkor a haladás biztosítva van.

 A pacsériak másik nagy szívfájdalma a település központjában található színház és moziterem volt, amit magánosítottak, és évek hosszú során át nem tudták használni. Most ez a probléma is megoldódni látszik, 3 millió dinárért sikerült az ingatlant megvásárolni. A második világháborút követő években a település lakosai téglajegyeket vásároltak, és közös adományokból épült fel az épület, hogy a falunak legyen egy közösségi háza. Később a szövetkezet tulajdonába, majd magánkézbe került.

A pacséri helyi közösség vezetősége és a VMSZ köztársasági és tartományi képviselőjelöltjei a visszavásárolt épület előtt (Herceg Elizabetta felvétele)

A pacséri helyi közösség vezetősége és a VMSZ köztársasági és tartományi képviselőjelöltjei a visszavásárolt épület előtt (Herceg Elizabetta felvétele)

– 2014-ben beszéltünk a kampány idején arról, hogy a falu VMSZ-es vezetése meg fog minden tenni annak érdekében, hogy az épületet visszaszerezze. Nemrég sikerült ezt az épületet visszaszerezni, és a régi iskolával, piactérrel együtt ismét a pacsériaké. Nagyon hosszú utat jártunk be, és nagyon nehéz volt eljutni ide. A helyi közösség pert is folytatott ezzel kapcsolatban. A bíróságon azt mondták, hogy igazunk van, de közvetlenül a helyi közösségre nem lehet átruházni. Ezután árverésre került sor, megvártuk az utolsó kört, és akkor sikerült megvásárolnunk az ingatlant. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban mindazon projektumok mellett, amelyek már megvalósultak, a színházat is fel tudjuk majd újítani és ismét meg tudjuk majd élettel tölteni – mondta Fremond Árpád, a VMSZ községi szervezetének elnöke.

 Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár rámutatott, hogy a tulajdonjogi viszonyok rendezése után most már az a feladat, hogy meghatározzák az épület új rendeltetését és pénzt teremtsenek elő a felújítási munkálatokhoz.

 – Sok településen hasonló épületeket találhatunk, mint ez, de vannak nagyon jó példák a felújításra. A falunak szüksége van művelődési házra, színházteremre mindenképp, tehát itt az első lépés, hogy egy olyan terv készüljön el, amely alapján azután forrásokhoz lehet jutni. A jó példák között például Csantavért említeném, mert az idén sikerült teljesen felújítani ott egy kicsit nagyobb művelődési épületet. Pacséron a VMSZ egy biztos pont, ugyanúgy, ahogyan sok más településen, önkormányzatban, és az elmúlt évek ezt egyértelműen bizonyították. Láttuk a termálfürdő beruházását, ami szép eredmény, és ehhez a következő ciklusban kapcsolódhat egy másik beruházás, ami a művelődéshez, ehhez az épülethez kötődik.