2024. április 24., szerda

Tanulmánykötet az atrocitásokról

Tanulmánykötetben is megjelent az 1944/45-ös magyarellenes atrocitásokról tavaly májusban Temerinben megtartott tudományos konferencia anyaga. A könyv az Impressum Polgárok Egyesülete szervezésében a Temerini Újság kiadásában és nyomdájában jelent meg, Csorba Béla és Gusztony András szerkesztésében. Nemrégiben bemutatták a Tájház alkotótermében, a 26 éves kutatás eredményét a kiadvány címe jelzi: A meg nem írt történelem nem létezik.

Matuska Márton, Gusztony András, Kiss Igor, Csorba Béla, Pintér József és Ternovácz István a tanulmánykötet bemutatóján (Góbor Béla felvétele)

Matuska Márton, Gusztony András, Kiss Igor, Csorba Béla, Pintér József és Ternovácz István a tanulmánykötet bemutatóján (Góbor Béla felvétele)

Gusztony András a kötet bemutatójának keretében emlékeztetett arra, hogy szinte napra pontosan most van huszonhat éve annak, hogy Ágoston András, az akkori VMDK elnöke mind a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiánál, mind pedig a Magyar Tudományos Akadémiánál kezdeményezte a magyarokkal szemben elkövetett háború végi népirtás addig titkolt kérdéseinek a tisztázását. – Akkor a magyarságot felébresztettük ezzel, évről évre szaporodtak a megemlékezések, emlékhelyek. Egy dolog fájó: huszonhat év múlt el, és még mindig nem tudjuk egészen pontosan, hány magyar veszett oda, és azt sem tudjuk, hogy hol vannak a földi maradványaik ezeknek a magyaroknak – mondta.

A szépszámú érdeklődő előtt Csorba Béla, Matuska Márton, Pintér József, Kiss Igor és Ternovácz István – akiknek az írásai megjelentek a kötetben – olyan kérdéseket vetettek fel, amelyek a vajdasági magyarság minden rétegét valamilyen módon érintik, de évtizedekig elhallgatták vagy nem mertek beszélni róluk.