2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2016

„Meghallgattuk a polgárok kérését”

Királyhalmán megkezdődött a határra vezető út kiszélesítése – A királyhalmi határátkelő a negyedik legforgalmasabb határátjáró a magyar–szerb határszakaszon

Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár, Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai listavezetője és a VMSZ képviselői tegnap Királyhalmon megtekintették a vasúti átjáró utáni határra vezető 300 méteres útszakasz szélesítési és újraaszfaltozási munkálatait. Az útszakasz felújításáról elsőként Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastrukturális államtitkár beszélt.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– Az útjavítás már régóta várat magára, hiszen a határátkelő több mint két éve működik. Ez az útszakasz szűknek bizonyult, hiszen csupán négy méter széles, ahol az elmúlt időben több baleset is történt. A falu vezetősége két hónappal ezelőtt keresett meg az útszélesítéssel kapcsolatos kérésével. A Szerbia Utak közvállalattal sikeresen egyezségre is jutottunk, így az út egyrészt ki lesz szélesítve, másrészt új aszfaltburkolatot is kap – számolt be Kern Imre.
Elmondta még, hogy az elkövetkező pár napban a falun keresztül átvezető útszakasz is ki lesz javítva, megközelítőleg 1000 négyzetméteres területen.
– Ez egy igen elhasználódott út, és javításra szorul. Gyakorlatilag ez az út is olyan minőségű lesz, mint amelyet két évvel ezelőtt az IPA határon átnyúló európai uniós alapokból építettünk ki a határátkelőig. Ez fontos beruházás! Igaz, nem túl nagy értékű, de a lényeg, hogy meghallgattuk a polgárok kérését – mondta az államtitkár.
A határátkelőről szólva Kern megjegyezte, hogy nagyon nagy forgalmat bonyolít le, gyakorlatilag a harmadik-negyedik legforgalmasabb határátjáró a magyar–szerb határszakaszon.
– A forgalom szempontjából egyenrangú a tiszaszigeti és a hercegszántói határátjáróval is. Tavaly több mint négyszázezer utas kelt át a határátjárón. Jó lenne, ha sikerülne megegyezni a két országnak a munkaidő meghosszabbításáról. Igény van rá, és reméljük, január elsejétől már hosszabb munkaidővel működik majd a határátkelő. Azt gondolom, hogy így nem négyszázezer utas kelne át ezen a határátjárón, hanem több mint félmillió – mondta Kern, majd hozzátette, hogy ez a kis határátjáró a kelebiai nagy határátjáró egynegyed forgalmát bonyolítja le, ami pedig igen jelentős szám.
Mint azt Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség közgyűlésének az elnöke megjegyezte, az útszélesítés kérdése már a határátkelő megnyitásakor felmerült.
– Hatalmas forgalom halad át ezen az útszakaszon, és kerülőút sem létezik a határátkelő felé vezető úton. Nyári hónapokban napi kétezer ember fordul meg itt. A négy méter széles úton nem fért el egymás mellett két jármű, számtalan tükörtörés történt, a kerékpárral és gyalog járó helyi polgárok pedig arra kényszerültek, hogy az út mellett haladjanak – mondta a Katona, és reményét fejezte ki, hogy a hat méterre kiszélesített útszakaszon nem történik több baleset.
Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai listavezetője szerint a 6,1 millió dináros beruházást jelentő útszélesítési-javítási munkálatok elindítása rekordidő alatt történt meg.
– Ez ékes példája annak, hogy mennyire fontos az, hogy a VMSZ képviselői jelen legyenek a köztársasági parlamentben és a kormányban, ugyanígy a tartományi parlamentben és a kormányban, illetve az önkormányzatban is. Két hónapja egy bálban hangzott el ez az igény a helyiek részéről, hogy ezt a háromszáz méteres szakaszt ki kellene szélesíteni. Ha jól tudom, ez az útszakasz annak idején az autópálya építésekor szervizútnak készült. A határátkelő forgalmát azonban már nem bírta el, elhasználódott a két széle, és balesetveszélyes is volt – mondta Bunford.
Végezetül megjegyezte, Szabadkán az utak és a járdák minősége kívánnivalót hagynak maguk után, mivel elhasználódtak, valamint nagyon sok a balesetveszélyes kátyú is, ezért a VMSZ a jövőben fokozott figyelmet kíván szentelni e probléma megoldására.