2024. április 24., szerda

Az építkezések lendítik fel a gazdaságot

Belgrádban megnyílt a 42. Nemzetközi Építészeti Kiállítás

Két év után megállapíthatom, hogy jelentős előrelépés tapasztalható az építészet terén. Ez ugyan még nem elegendő, de már most eredményeket tudunk felmutatni – emelte ki Zorana Mihajlović építési és közlekedési miniszter a 42. Nemzetközi Építészeti Kiállítás tegnapi megnyitóján. Hozzátette, az építészet hozzásegített ahhoz, hogy Szerbia GDP-je 1,8 százalékkal növekedjen, de csupán az építési munkálatok értéke 25 százalékkal növekedett.

A Nemzetközi Építészeti Kiállítás az elmúlt években, az építészet nehéz időszakában is kitartott, így már több mint negyven éve a szervezők meghívják a rendezvényre a tervezésben, a magas és alacsony építészetben, a legkorszerűbb építési anyagok, szerszámok, felszerelések gyártásában, valamint a technológiák kidolgozásában jártas szakembereket. A miniszter asszony nyitóbeszédében elmondta, a jelenlegi országvezetés a prioritásai közé sorolta az építészet fellendítését. Azt szerették volna elérni, hogy ez az ágazat visszakapja régi népszerűségét. Elmondta, a gazdasági hangulat javítása, valamint az adminisztrációs folyamatok felgyorsítása hozzásegített ahhoz, hogy több építkezésre kerüljön sor, mint a korábbi években. Így tavaly 29 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.

Zorana Mihajlović (Beta)

Zorana Mihajlović (Beta)

Szerbiában január 1-je óta 28 nap alatt elektronikus úton is beszerezhető az építési engedély. Csökkentek a munkahelyi balesetek, és bevezettük a fekete- és fehér listát az építőiparban. Bár nőtt azoknak a vállalatoknak száma, amelyek a feketelistára kerültek, ugyanakkor nőtt azoknak a száma is, akik azzal, hogy törlesztik kötelezettségeiket az állam és a munkásaik irányába, a fehér listára kerültek – magyarázta Mihajlović.

Az idén a kiállításon 24 országból 505 kiállító van jelen, közülük 373 hazai, akik mintegy 17 ezer négyzetméteren, azaz hat csarnokban mutatják be kínálatukat.

Zorana Mihajlović a hazai vállalatok erősödésére is rámutatott. Elmondta, tavaly először került sor arra, hogy hazai vállalkozók főkivitelezőkként nyertek közbeszerzési pályázatokon. Arra buzdította őket, hogy merjenek pályázni, ugyanis az előttünk álló időszakban számos építkezésre lehet számítani.

Újságírói kérdésre, hogy az építési vállalatok nehéz anyagi helyzete miatt gondolkodik-e a kormány arról, hogy garanciaalapot hozzon létre, Mihajlović elmondta, jelenleg a vállalatok anyagi megerősödése, pénzügyi helyzetének javítása a cél.

Az állam nem tartozik egyetlen kivitelezőnek sem

Zorana Mihajlović a kiállítás megnyitóján újságírói kérdésre elmondta, az állam nem tartozik egy dinárral sem a kivitelező vállalatoknak. Hozzátette, a kivitelezőknek kell rendezniük számláikat az alvállalkozók irányába.

– Sajnos az önkormányzatok esetében a kivitelezők iránti kötelezettség kifizetése függ az önkormányzat anyagi helyzetétől is. Néhol folyamatos a kifizetés, néhol viszont akadozik. Előfordul, hogy a minisztériumnak is reagálnia kell. Reméljük, ezt is sikerül megoldanunk – mondta Mihajlović.

Az építési anyagok minőségére is kitért. Elmondta, minden építkezésnél, így az útépítésnél is a vállalatoknak rendelkezniük kell minden szükséges szertifikátummal. Elmondta, hogy a 11-es közúti folyosón két töltés beomlott, mert nem a szükséges standardoknak megfelelően építették fel.