2024. április 25., csütörtök

Arcok üveg mögött

Műfordítások vers- és prózamondó versenyét tartották meg Bácsfeketehegyen

Vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi színházban került sor az Arcok üveg mögött műfordítások vers- és prózamondó versenyére. A versenyt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte immáron hetedik alkalommal. Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ez alkalommal 30 résztvevője volt az eseménynek, akik Kishegyesről, Szenttamásról, Szabadkáról, Csókáról és Bácsfeketehegyről érkeztek.

– Azzal a céllal indult útjára ez a rendezvény, hogy tiszteleghessünk a magyar műfordítások előtt. A Kárpát-medence vers- és prózamondó versenyein azt látjuk, hogy nagyon kevés helyen kérnek műfordítást, holott a magyar irodalomban a műfordítások és a műfordítók igen magas szintet képviselnek. Emiatt döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy olyan vers- és prózamondó versenyt, amely kimondottan műfordításokkal foglalkozik. A másik ok az volt, hogy nyissunk a világra, és próbáljuk kicsit behozni a világ irodalmát a mi nyelvi területünkre – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy első évben tematikus volt a verseny: a német irodalommal foglalkoztak. A rá következő években viszont már szabad kezet kaptak az elődadók: ők döntöttek, hogy mely nyelvterületről választanak.

Az idei évben a Kálló Béla, Pámer Csilla és Lőrinc Tímea színművészekből álló zsűri értékelte a bemutatott produkciókat. Négy kategóriában osztottak ki díjakat: az alsósoknál Szabó Rebeka (Topolya) lett az első, Erdei Anna Dorka (Kishegyes) a második és Losoncz András (Szabadka), valamint Bácsi Virág (Kishegyes) osztoztak a harmadik helyen. A felsősöknél az első Vanka Réka (Kishegyes), a második Cucity Iván (Bácsfeketehegy), a harmadik Szabó Némedi Róbert (Báscsfeketehegy), különdíjban pedig Végső Barbara (Bácsfeketehegy) és Kőműves Csenge (Kishegyes) részesült. A középiskolásoknál Hodik Annabella (Bácsfeketehegy) lett az első, Dupák Fanni (Csóka) a második és Bojko Andrej (Kishegyes) a harmadik. A felnőtt kategóriában Binszki Teréz (Szabadka) lett az első, különdíjat kapott Szabados Etelka (Szenttamás) és Harangozó Erzsébet (Szenttamás).

Az idén a Szekeres László Alapítvány támogatta az Arcok üveg mögött műfordítások vers- és prózamondó versenyét.