2024. március 28., csütörtök

Öngyilkos merénylet volt Kabulban az amerikai nagykövetség közelében, halottak

Öngyilkos merénylő támadásában legkevesebb hat ember meghalt, negyven megsebesült kedden Kabul központjában, azon a környéken, ahol számos kormányzati intézmény és az amerikai nagykövetség is található.

A robbanás erejére utal, hogy a helyszínen tartózkodó újságírók szerint beleremegtek a környékbeli épületek, és a lökéshullám következtében ablakok törtek ki.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy fegyverropogást hallott fél órával a robbanást követően. A kabuli rendőrség is megerősítette az értesülést.

Számos biztonsági hivatal található a területen, köztük az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság, a védelmi minisztérium, míg az elnöki palota néhány száz méterre van a detonáció helyszínétől.

A térség felett sűrű fekete füst gomolygott. Megszólaltak az amerikai nagykövetség szirénái, de a külképviseleten azt mondták, hogy a robbanás ott nem okozott károkat, és a NATO-vezette katonai misszió közelben található főhadiszállása sem érintett.

A szélsőséges tálibok egy hete jelentették be tavaszi offenzívájuk kezdetét. Milíciájuk vezetői tanácsa közölte, hogy a megindult műveletek célja az ellenség kezén maradt területek felszabadítása. A kormányellenes lázadók 2014 végén, az amerikai irányítás alatt álló NATO-erők kivonulását követően vettek új lendületet.