2024. március 29., péntek

Európai tengerparti üdülőhelyeken támadhat az Iszlám Állam

A Bild a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva ír arról, hogy európai üdülőhelyek lehetnek az Iszlám Állam terroristáinak új célpontjai. A lap szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken.

A hírt az MTI közölte, külföldön egyelőre csak a bulvársajtóban jelent meg, hivatalosan nem erősítették meg. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

A BND egy magas beosztású munkatársa a lapnak azt mondta: „A strandokat alig lehet védeni." Az olasz hírszerzés szerint a támadók Szenegálból érkezhetnek és az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram támogatói lehetnek. Az Iszlám Állam legutóbb tavaly júniusban követett el a vázoltakhoz hasonló merényletet: a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista.