2024. március 29., péntek

Europol-igazgató: újabb merénylet várható

Nem lehet bizton állítani, hogy terrorista sejtek nem terveznek éppen most is újabb terrortámadást Európában, és újabb merénylet várható - idézte a Reuters hírügynökség Rob Wainwrightot, az európai bűnüldöző hatóságok együttműködését koordináló Europol igazgatóját.

Elmondta azt is: egyáltalán nem biztos abban, hogy a tavaly novemberben Párizsban, valamint idén márciusban Brüsszelben végrehajtott, 130, illetve 32 emberéletet követelő támadásokban érintett minden terroristát sikerült kézre keríteni.

"Ez azért van, mert töredezett információhalmaz áll rendelkezésünkre arról, hogy pontosan kik érintettek a merényletekben, és hol tartózkodnak jelenleg" - magyarázta a brit uniós főrendőr.

Az Europol igazgatója szerint a Brexit, az Egyesült Királyság esetleges kilépése az Európai Unióból komoly biztonsági aggályokat vetne fel, mert az ország ezáltal elveszítheti a biztonságát szavatoló rendszer egyik fontos pillérét.

"Ha bármilyen veszélybe kerül csak egy része is annak a nemzetközi rendőri együttműködési és a hírszerzési információ-megosztási rendszernek, amelyre Nagy-Britannia jelenleg támaszkodik, annak igenis lehetnek következményei" - figyelmeztetett Wainwright.
Az Egyesült Királyság június 23-án népszavazással dönt arról, hogy tagja marad-e az Európai Uniónak.