2024. április 25., csütörtök
választások 2016

Magyar Művelődési Központ létesül

A VMSZ kampányzáró rendezvénye Nagybecskereken
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban tartotta tegnap este kampányzáró rendezvényét a Vajdasági Magyar Szövetség nagybecskereki városi szervezete.

Sztojkó József, az önkormányzati lista vezetője kihangsúlyozta az önkormányzati hatalomban való részvétel fontosságát, mert csak úgy tudnak kiállni a szórványban élő magyarság érdekeiért. A legfontosabb célok közül kiemelte a munkahelyteremtést, a részarányos foglalkoztatás kiharcolását minden szinten. Hozzátette, fontos a kommunális beruházások folytatása, mint amilyen a szentmihályi tornaterem felújítása vagy a muzslyai kerékpárút megépítése. Kihangsúlyozta a helyi magyar tájékoztatás visszahozását az elektronikus médiumokba.

Puskás János tartományi képviselőjelölt az április 24-i választások fontosságát hangsúlyozva felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás után pótvizsga nincs. Rámutatott az iskolabuszok szerepére a magyar oktatás megőrzésében. Vajdaság számára pedig fontos hatáskörének és pénzelésének a megerősítése.

Kovács Elvira köztársasági képviselőjelölt személyében a bánáti magyarságnak újra lesz képviselője a köztársasági parlamentben. Szerinte ez is cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy a VMSZ Szabadka-központú párt. Ez ellen szól az is, hogy a Prosperitati Alapítvány egyik irodája Nagybecskereken van. Azt is bejelentette, hogy hamarosan lesz magyar könyvtárosa a nagybecskereki könyvtárnak.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy április 24-én a magyarság arról dönt, hogy azokra bízza a sorsát, akik el tudtak számolni azzal, amit rájuk bíztak, akikre mindig számítani lehetett. Mint mondta, a VMSZ célja, hogy kellő támogatással maga mögött a döntéshozó asztal mellett kapjanak helyett. Bejelentette, hogy az egykori Leánynevelő Intézet épülete májusban visszakerül a nagybecskereki püspökség tulajdonába, és magyar állami támogatásból a bánáti magyarság kulturális központja lesz.

A rendezvényen bemutatkoztak a párt önkormányzati képviselőjelöltjei, a tartományi lista hét jelöltje és a köztársasági lista nagybecskereki jelöltje.

A rendezvény a Madách Amatőrszínház előadásával zárult. Bemutatták Herczeg Ferenc Szendrei Júlia című művét.