2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ, NAGYBECSKEREK

Nemes Viktor is a riói repülőn!

A 23 éves fiatalember a második zentai, aki kijutott a 2016-os olimpiára
Nemes Viktor (balról) legkeményebb ellenfele mindjárt az első, a horvát Božo Starčević volt (fotó: Laták István)

Nemes Viktor (balról) legkeményebb ellenfele mindjárt az első, a horvát Božo Starčević volt (fotó: Laták István)

Az európai birkózók számára Nagybecskereken megrendezett olimpiai selejtező második napján is tapsvihar volt a sportcsarnokban, a zentai szurkolóknak pedig másodszor szökött könny a szemükbe, mert Frísz Krisztián (59 kg) után Nemes Viktor (75 kg) is kiharcolta a döntőt, és ezzel ő is kiváltotta a vízumot a riói olimpiára. 1984 után – amikor Törtei József és Kopasz Károly lépett fel Los Angelesben – ez a második alkalom, hogy két zentai birkózó képviseli hazánkat.

Nemes a tőle megszokott összpontosítással kezdett bele a küzdelmekbe, s mindjárt az elején szüksége is volt az összeszedettségre, hiszen az igen kemény horváttal, Božo Starčevićtyel csapott össze, és csak jó formájának és nagy szívének köszönhette a továbbjutást. Ezután a magyar Szabó László következett, s bár a magyar az idei Eb-n bronzérmes lett, Viktor 80 másodperc alatt „összecsomagolta”, azaz betusolta ellenfelét. A negyeddöntőben az ukrán Mikoja Daragannal kellett megküzdenie, akit technikai tussal győzött le a zentai, az elődöntőben pedig a kellemetlen moldovai Igor Besleaga volt az ellenfél, akit szép taktikusan, 3:0-ra vert meg Nemes, megszerezve ezzel az olimpiai kvótát. Azon a napon egy magyar, a szabadfogású Veréb István (86 kg) jutott a döntőbe, a magyar szurkolók nagy bánatára Sastin Marianna (4:2) viszont az elődöntőben megtorpant, teljesen passzívan birkózott a fehérorosz Maria Mamasukkal, és az olimpiai szereplést vagy Ulánbátorban, vagy Isztambulban kell keresnie.

Az utolsó versenynapon is volt ok a magyar örömre, hiszen egy kissé váratlanul, de megérdemelten a kötöttfogású Varga Attila (98 kg) jutott a döntőbe, Lám Bálint (130 kg) viszont kiesett a negyeddöntőben, ahol az észt Heiki Nabi győzte le 3:1-re. Ugyanez a versenyző búcsúztatta mindjárt a rajton a szerbiai képviselőt is, Nemanja Pavlović 4:1-re kapott ki Nabitól.

Ez volt tehát az első selejtezős torna a birkózók számára. A következő, immár világselejtező április 22-én kezdődik a mongóliai Ulánbátorban, ahová Báló Petar (85 kg) utazik el. Ezen a versenyen három birkózó biztosíthatja magának az ötkarikás fellépést, a második, egyben utolsó világselejtező pedig május 6-án kezdődik Isztambulban. 

Az olimpiai részvételt kiharcolt döntősök

Férfiak, kötöttfogás, 59 kg: Frísz Krisztián (szerbiai), Szanal Szemenov (orosz). 65 kg: Lőrincz Tamás (magyar), Samgi Bolkvadze (grúz). 75 kg: Nemes Viktor (szerbiai), Zurabi Datunasvili (grúz). 85 kg: Alekszej Misin (orosz), Nikolaj Bajriakov (bolgár). 98 kg: Varga Ádám (magyar), Ardo Arusaar (észt). 130 kg: Eduard Popp (német), Haiki Nabi (észt). Szabadfogás, 57 kg: Garnik Mnatszakanyan (örmény), Vladimir Dubov (bolgár). 65 kg: Andrij Kvjatkovszkij (ukrán), Magomadmurad Gadzsiev (lengyel). 74 kg: Dzsabrail Haszanov (azeri), Jakob Makarasvili (grúz). 85 kg: Veréb István (magyar), Amarhadzsi Magomedov (fehérorosz). 97 kg: Ibrahim Bolukbasi (török), Radoslaw Baran (lengyel). 125 kg: Juszup Jalilau (fehérorosz), Alen Zasziejev (ukrán).

Nők, 48 kg: Emilia Vuc (román), Elista Jankova (bolgár). 53 kg: Katarzyna Krawczyk (lengyel), Nina Hemmer (német). 58 kg: Mimi Hrisztova (bolgár), Okszana Herkel (ukrán). 63 kg: Maria Mamasuk (fehérorosz), Anasztaszija Bratcsikova (orosz). 69 kg: Buse Tosun (török), Agnieszka Jadwiga Wieszczek-Kordus (lengyel). 75 kg: Yasemin Adar (török), Alla Cserkasova (ukrán).