2024. április 19., péntek

"Horvátország nem gátolja Szerbia uniós csatlakozását"

Zágráb nem gátolja Szerbia uniós csatlakozását, de annak az országnak, amely kitervelte az 1990-es évek véres balkáni polgárháborúit, nem tartozhat a hatáskörébe a háborús bűntények feltárása és szankcionálás az egykori Jugoszlávia teljes területén, beleértve Horvátországot is. Ezt Miro Kovač horvát külügyminiszter jelentette ki egy zágrábi napilapnak adott interjújában.

A szomszédos ország diplomáciai vezetője hozzátette: Horvátország követelései, amelyek a Hágai Törvényszékkel való együttműködést és a szerbiai horvát kisebbség jogainak a védelmét illetik,  összhangban vannak az európai értékekkel, és ezeket minden csatlakozni kívánó országnak el kell fogadnia.

Kovač szerint Brüsszel nem neheztel Zágrábra, amiért az megakadályozta a 23-ik tárgyalási fejezet megnyitását Belgráddal.

„Miután Szerbiában lezajlanak a választások és megalakul az új kormány tárgyalásokat kezdeményezünk a nyitott kérdések megvitatására. Partnerségi viszonyt kívánunk kialakítani Belgráddal" - mondta a horvát külügyminiszter.