2024. április 19., péntek

„A vajdasági magyar szufla mindennél erősebb”

Kisoroszon tartott kampányzáró rendezvényt a VMSZ

Nagy dolgok történnek tíz kilométeres körzetben: az amatőr színjátszók magyarcsernyei találkozója, Kisoroszon a Magyar Szó Magvető mellékletének gálája – kezdte kisoroszi kampányzáró beszédét vasárnap este Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Ünneppé váltak ezek a rendezvények, tette hozzá, felemelő eseményekké, az itt élő magyar közösség azzá tette azokat jelenlétével, érdeklődésével, tömegességével.

(Fotó-Ótos András)

(Fotó-Ótos András)

– Miről tanúskodik mindez? Reményik verssorait továbbgondolva arról: az iskola és a templom mellett létezik a vajdasági magyar szufla is. Mi, bánátiak, tudjuk, mi az, olyan, mint a lélek, mérhetetlen, kimutathatatlan a szervezetben, de súlyát tekintve biztosan van akkora, mint a lélek. Olyan tulajdonsága a vajdasági magyarnak, ami megkülönbözteti másoktól, és a tenni akarásra ösztönzi, mindennél erősebb – fogalmazott.

A pártelnök – utalva lapunk élőújságára – köszönetet mondott a Magyar Szónak azért, hogy mindvégig a közösséget szolgálja. Ha nem lenne a Magyar Szó, gyengébb lenne a szufla – értékelte.

– A jövő vasárnap Szent György napja, arról a szentről kapta a nevét, aki legyőzte a sárkányt. Az a nap, amikor a gazdák a legelőre hajtják a nagy értékű jószágot. Aggódó szemekkel kísérik ki, s várják vissza Szent Mihály napján. A VMSZ emberei az elmúlt 22 évben mindig el tudtak számolni Szent Mihály napján. Azokra bízzák a jószágot, akik eddig is el tudtak azzal számolni! – hangsúlyozta Pásztor.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki önfeláldozóan tette a dolgát, becsülettel végigjárta a jelöltállítás útját. „Nem gondolkodtunk azon, kitől kérjünk aláírásokat, mint azok, akik ipari mértékű csalásban vettek részt, szégyent hozva a vajdasági magyar közösségre” – mondta. Sima bocsánatkéréssel ezt nem lehet jóvátenni, ki kell vonulniuk a közéletből – tette hozzá.

Talpai Sándor, a VMSZ nagykikindai helyi szervezetének elnöke aláhúzta, hogy Vajdaságban példaértékű összefogás van jelen Kisoroszon, annak ellenére, hogy egy szórványban található településről van szó. Iskola, kultúra, tájékoztatás – ezek azok a fontos támpontok, amelyekre gondot kell viselni a szórványban, s megítélése szerint ebben a munkában a VMSZ minden tőle telhetőt megtett az elmúlt időszakban.