2024. április 19., péntek

Internetes oktatás mindenkinek

Az e-learningről tanácskoztak a szabadkai MTTK-n

Az internetes tanulás, vagyis az e-learning volt a témája annak az egész napos konferenciának, amelyre szombaton került sor a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, az e-Régió egyesület szervezésében.

Námesztovszki Zsolt, a kar tanára, a civil szervezet elnöke az e-Régióról elmondta, 2009-ben alakult, azzal a céllal, hogy fejlessze az informatikai kompetenciát, írástudást, és teljes tevékenysége e köré épül. Mivel informatikáról van szó, a tevékenységük a trendek függvényében változik, így kezdetben az ECDL képzések voltak a középpontban, később az interaktív táblás oktatás, azután a web2, ma pedig azt próbálják vizsgálni, hogyan lehet az interneten hatékonyan tanítani, milyen módszertani problémákat kell megoldani, illetve hogyan lehet úgy felépíteni egy kurzust, hogy az hatékony legyen.

Némesztovszki arról is beszélt, hogy egy magáncég támogatásával a tanítóképző kar épületében egy stúdiót is felépítettek, ahol oktatóanyagokat tudnak kiváló minőségben rögzíteni. Egyébként a kurzusok átnyúlnak a határon is, vannak külföldi jelentkezőik is, de a legtöbben vajdaságiak, és ami különösen fontos, sok a jelentkező a szórványtelepülésekről, így ők is elérhetik a magyar nyelvű oktatást.

Dr. Czékus Géza, az MTTK dékánhelyettese üdvözlő beszédében a digitális tanítás fontosságát ecsetelte, többek között elmondta, hogy ennek a karnak már az anyafakultás előtt volt honlapja, illetve beszélt arról, hogy a digitális oktatás minden területen jelen van.

A konferenciát a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság támogatta. Juhász Bálint titkárhelyettes elmondta, évek óta jelentős összegeket mozgósítanak a telekommunikáció fejlesztésére. Egyre több helyen vannak ingyenes internetpontok, mert szeretnék lehetővé tenni a világhálóhoz való hozzáférést mindenki számára. Kiemelte, ez a program ezen felül a tudást is elérhetővé teszi mindenki számára az interneten. A nap folyamán szakmai előadások hangzottak el többek között az e-learning pedagógiai és didaktikai alapjairól, annak oktatásszervezési szempontjairól.