2024. április 24., szerda

Kirándulás az anyanyelvápolás és a barátkozás jegyében

Csaknem 150 palánkai és bácsi gyermek látogatott el Zomborba és Doroszlóra

Szombaton élményekben és kalandokban gazdag kiránduláson vett részt megközelítőleg 150 palánkai és bácsi gyerek. Az úticél Zombor és Doroszló volt. A barátkozás mellett a kirándulás kiváló lehetőséget adott az anyanyelvápolás-órákon elsajátítottak gyakorlására is.

Palánka községben a magyar nyelv oktatása 2013 márciusában indult el a Desanka Maksimović Általános Iskolában, kísérleti jelleggel. A 2013/2014-es és a 2014/2015-ös tanévben Palánka két iskolájában, Dunacsében és Bácstóvárosban 90 tanulóval folyt magyar nyelvű oktatás, ehhez az idei tanévtől még négy iskola csatlakozott, egy a palánkai, három pedig a bácsi községből. Jelenleg a nyolc iskolában 197 gyerek tanul magyar nyelvet.

A kiránduló gyerekeket Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának az elnöke köszöntötte, majd pedig az esemény jelentőségéről szólt:

– Az elmúlt évek bebizonyították, hogy az anyanyelvápolásra nagy szükség van ezeken a területeken is, hiszen Palánkán és Bácson az anyanyelvápolás-órákon részt vevő gyerekek száma 197-re növekedett. Ez is bizonyítéka annak, hogy a szülők felismerték és fontosnak tartják, hogy gyermekeik megtanulják beszélni a magyar nyelvet, megismerkedjenek a magyar kultúrával és hagyományokkal, amit majd továbbadhatnak a következő generációknak. Az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar nyelv oktatása minden kis településen, közösségben megmaradjon, hogy visszavigye azokba a helységekbe, községekbe, ahol már évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt megszűnt, és hogy az osztályok önállóként működjenek. Az MNT- és a tartományi küldöttséggel a múlt hét elején Fehértemplom és Zichyfalva felé vettük az irányt, Udvarszállásra és Ürményházára fókuszálva. Ellátogattunk Versecre is, az ottani általános iskolákba, ahol tavaly szűnt meg az anyanyelvápolás mint választható tantárgy oktatása. A helybeli képviselettel arra jutottunk, hogy az elkövetkező időszakban mindenképpen szorgalmazzuk, hogy a homokszili iskola két kihelyezett tagozatában, Temesvajkócon és Fejértelepen szeptembertől újrainduljon az anyanyelvápolás. Nagyon fontos, hogy a magyar nyelv ebben a községben, ezekben az általános iskolákban is megmaradjon. A magyar nyelv tanulását szorgalmazza ez a kirándulás is. Az MNT örömmel fogadta és támogatta a közösségi kezdeményezést, hogy azok a gyerekek, akik anyanyelvápolásban részesülnek, ellátogassanak Zomborba, és megtekintsék a megyeházát, megismerkedjenek a város múltjával és történelmével. Ez egy kiváló alkalom arra is, hogy a két község gyermekei barátkozzanak egymással. Reméljük, a következő évre is megfogalmazódik bennük, hogy hova szeretnének eljutni, melyik várost ismernék meg – mondta Jerasz Anikó.

A gyerekek Zomborban egyebek között megtekintették a megyeházát, ahol Milan Vojnović helytörténész tartott előadást, majd pedig a városban sétáltak. A délutáni órákban Doroszló felé vették az irányt, ahol műhelymunkákon, foglalkozásokon, különféle műsorokon keresztül barátkoztak és gyakorolták a magyar nyelvet. A kirándulásról kérdeztük Pribilla Attilát, Zombor alpolgármesterét is:

– Szeretném megköszönni az MNT-nek és a Kuckó gyermeksaroknak a lehetőséget. Nagyon remélem, hogy jövőre ismét eljönnek a tanulók, és még gazdagabb programmal várhatjuk majd őket. Fontosnak tartjuk a magyarság megtartását és a magyar nyelv ápolását a szórványban. Azt szeretnénk, ha a gyerekek látnák, hogy a szórványban is számít a magyar lét, a nemzetek együtt élése pedig sokszínűséget eredményez – hallottuk az alpolgármestertől. 

Sok gyereknek még nem volt alkalma utazni, ezért nagy lelkesedéssel vettek részt a kiránduláson, amely maradandó élményt nyújtott számukra. Tanítónőjük, Dékány Adrienn nagyszerű teljesítményről tesz tanúbizonyságot, hisz nyolc iskolában tanít, Bács község három és Palánka község öt iskolájában.